Sivut

tiistai 24. marraskuuta 2015

1723. Yksinäisyys on vankila

      Tuoreen OECD-tutkimuksen mukaan olemme yksi maailman onnellisimmista kansoista. Optimisti voi sanoa tämän olevan luonnollista, koska meillä on toimiva yhteiskunta ja sen palvelut pelaavat, koulutus on maailmankuulu laadustaan ja tuloksistaan, luonto on puhdasta ja kaunista ja juuri ilmestyneen selvityksen mukaan meillä ollaan tyytyväisiä asumisen tasoon.

      Jokin on kutenkin pielessä tarkasteltaessa yksinäisiksi itsensä tuntevien määrää. Heitä on 400 tuhatta aikuisiässä olevaa.

     Tämä koskee etenkin vanhempia naisia. Selityksenä on esitetty heidän miehiä pidempi elinikä ja leskeydestä ja toimintarajoitteisuudesta johtuva elämänpiirin kapeutuminen. Vanhusten vaietut itsemurhaluvut hätkähdyttävät. Niitä tapahtuu noin 180 vuodessa.

    Toinen yksinäisten ryhmä on aikuiset nuoret. Kilpailu, työttömyys, koulunkäyntipaineet, osattomuuden tunne, masennus ja kaverien puute ylläpitävät eristäytymistä omiin ympyröihin. Tämä luo spiraalimaisen kierteen yksinäisyyden kasvamiseen häpeän ja kelpaamattomuuden kokemisen lisääntyessä.

     Ykinäisyys on yhtä tappavaa kuin tupakka (Henrietta Grönlund, Jukka Murto Yle aamu-tv 23.11). Se aiheuttaa sairausriskin kasvua, stressiä, uni- ja hormoonitoiminnan häiriöitä, sydänoireita ja vastustuskyvin laskua.

     Syyksi tällaiseen yksinäisyyden aiheuttamaan negatiiviseen umpikujaan  joutumista mainitiut asiantuntijat mainitsevat ihmisen laumaeläimen luonteen. Kun lauma hylkää, privitiivi tasolla koetaan jäävän saaliiksi. Jos näin on, se merkitsee tappavaa hälyytystilaa.

     Hakeutuminen tapahtumiin ja sosiaalisiin verkostoihin auttaa ratkaisevasti yksinäisyyden tunteen lievittämisessä.
       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti