Sivut

maanantai 23. marraskuuta 2015

1722.

     Miksi leikkauslinja voitti
On enää turha puhua saatikka laillisesti toimia hallituksen pauloihinsa saattanutta kurilinjaa vastaan, sillä se on jähmettynyt tunnelmaan, joka muistuttaa suudelma edeltävän kokemusta. Jokainen tietää, että tällainen huuma on sokaisevan vaarallista pitkällä tähtäimellä.


     Olisi hyvä, jos tätä vankkumatonta tunnelmaa voisi jotenkin analysoida. Se on vaikeaa nyt maassamme vallitsevassa tilanteessa, sillä valta osa hallituksen takana olevista äänestäjistä elävät omilla tavoillaan niin, että kukaan ei pääse käsiksi heidän ajatuksiinsa ja lisäksi vielä niin, ettei heitä kukaan huomaisi.

     Presidentti  Sauli Niinistön valtiopäiväpuhe avasi ovia tiukemmalle pakolaispolitiikalle antaen kuitenkin mahdollisuuksia todella apua tarvitseville  Yksi toinen merkittävä puheenvoro tuli taannoin esille Sixten Korkmanin uusimassa kirjassa kirjassa "Väärä talouspolitiikka"  Hän toi siinä esille ilmiön TINA= there in no alternative, ei ole vaihtoehtoa. Lause on kuultu satoja kertoja Sipilän suusta.

    TINA-ilmiö on tarkoitettu koskemaan kaikkia päätöksentekotilanteita, mutta talouspoliittisena linjauksena se tuntuu vähintäänkin omituiselta. Tämä siksi, että talouspolitiikan perustuessa taloustieteeseen, se lähtökohtaisesti sisältää vaihtoehtoja, sillä taloustiede on erilaisten ja eritasoisten talousoppien joukko, joka on täynnä ristiriitaisuuksia ja siksi myös vaihtoehtoja.

     Toinen vastaava perustelu leikkauslinjalle juontaa on NIMBY:stä = not my backyard, ei minun naapuriini. Tänä ei kuitenkaan ole yhtä yksiniittinen kurilinjan puolustelemisessa kuin TINA, mutta se heijastelee syvällisesti leikkauslinjaa tukevia asenteita.

     Kokoomus ja keskusta ja toisaalta demarit on NIMBY:n tarkastelussa hyödyllistä nostaa esille. Porvariston oikea laita, hallituksen enemmistön voidaan väittävän lähtevän siitä, että peritty elämän tyyli ja taso ja koulutusympäristö, omaisiuus sekä varallisuus luovat ideologian, joka määrittää elämäntavan ja muokkaa noudatettavan politiikan sisällöt. Sen sijaan vasemmiston ideologian voidaan ajatella määrittävän elämisen tavan ja sille materiaalisen ympäristön.

     Vaikkei oikeiston ja vasemmiston suhtautuminen leikkauksiin olisikaan esitetyn suoraviivainen, se saa katetta muiden musassa Korkmanin uusimasta kirjasta.
leikkauslinja, elvytys
       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti