Sivut

sunnuntai 22. marraskuuta 2015

1721. Muutos on kehityksen ainoa välttämätön edellytys

     Ehkä kaikkien aikojen tiivistys muutoksen puolesta on Bertolt. Brechtin tokaisu. – Mikä on, ei pysy. Muutos on siis välttämättömyys. Kaikki muutokset eivät tietenkään ole kehitystä. Ikävimmin tämän kokee vakavasta sairaudesta kärsivä henkilö, jonka tilanne vain pahenne päivä päivältä.

     Teemaan ei ole hyödyllistä kytkeä maailman kaikkeutta, mutta sen verran täytyy mainita, että jos universumissa muutos loppuu, jäljelle ei jää kuin äänetön pimeys. Siitä ei voida sanoa, onko se edes ääretöntä, koska mitään ei ole.

     Jo pääsisi soten kanssa aamupalalle, se osaisi kertoa muutokselle muutamia yleispäteviä syitä.

     Ensiksi muutoksen pakottaa historia, lyhyt tai pitkä. Edellisestä hyvä esimerkki on Itävallassa 1900- vuosisadan vaiheessa syntynyt art nouveau taidesuuntaukseen kuulunut sessionismi. Se edustajat kerta kaikkiaan kyllästyivät keisarin ja valtion taidetalon sanelemaan ainoaan sallittuun koristeellisen konservatiiviseen tyylilajiin perustamalla vapautta, irrottelua ja seksialisuutta ilmentävän kuva- rakennustaidemuodon. Se kyllä lopahti nopeasti. Jälkimmäisestä kelpaa esimerkiksi Venäjän vallankumous, jossa vanha oli tullut tiensä päähän suistamalla maan sekasortoon ja kurjuuteen, siis ei edistystä.

     Toiseksi muutoksen voi aiheuttaa ongelma. Tässä kohta sote nyökyttelisi innokkaasti. – Nykysysteemi ei pelitä, vaan vaaditaan valtava reformi.

     Kolmanneksi innovaatiota on pidetty kaikkina aikoina väkevinä muutoksen ajurina. Digitalisaation mahdollisuudet ovat tästä luonteva esimerkki.

     Neljäntenä ja ehkä elinvoimaisin ja hedelmällisin muutoksen momentum lähtee paremman tulevaisuuden tavoittelusta. Siina kytkeytyy kauniisti yhteen vain ihmiselle luotu ominaisuus katsella kauaksi tulevaisuuteen. Tähän liittyy valitettavasti filosofinen ongelma: Tulevaisuutta ei ole, on vain tämä hetki. Mutta tämän saivartelu saa nopeasti sote-seuralaiselta lähtöpassit, kun tämä muistuttaa ilmastomuutokseen hidastamisen välttämättömyydestä.
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti