Sivut

torstai 19. marraskuuta 2015

1717. Muutoksen anatomia

     Eilinen Sipilä ilmoitus eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksesta oli puuduttavan säännöllistä pakinaa. Tällaista keskustelun kuuluu ollakin, kun kyseessä on yhteiskunnallisesti vuosikymmeniin merkittävin hanke, joka yksityiskohtia ei kukaan tietää, mutta joka on pakko toteuttaa. Uudistuksen tärkeyttä osoittaa muiden muassa tänään HS:n mielipideosion kolme ansiokasta kirjoitusta.

     Hallitukselle voidaan antaa anteeksi sen perustelut jättiprojektin kustannussäästöistä. Se puolusteli saavutettavia 3 miljardin euron säästöjä vuoteen 2029 mennessä valtionohjauksen tehostumisella, järjestäjien leveämmillä hartioilla ja hoitotoimenpiteiden integraatiolla, kilpailuttamisella, laajalla palvelupäivystyksellä sekä järjestäjän ja tuottajan erottamisella. Tämä oli opposition mielestä pelkää sumutusta.

     Se ei ollut sumutusta, vaan tosiasioiden tunnustamista tilanteessa, jossa on parempi suunnitella sinne päin kuin yksityiskotaisesti väärin. Johtamisteorioissa sitä kutsutaan mixed planningiksi: kokonaisvalainen suunnitteluksi, jossa edetään osa kerrallaan.   

     Tällaiselle suunnittelulle on tyypillistä, että muutokselle on selkeä monen asianosaisen tahon tunnustaman tarve itse näkyvissä olevien toimenpiteiden ollessa kuitenkin niin monimutkaisia, että ne avautuvat vain ryhtymällä selvittämään niitä sillä hetkellä parhaimmilta näyttävien ratkaisujen varaan.

     Tällainen eteneminen vaati projektityön hallintaa ja erityisen voimakasta koordinaatiota ja tiedon vaihto eri osahankkeiden välillä (Onnistuneen konsulttihankkeen toteuttaminen, Pekka Huttunen, Talentum 2003).

     Sipilän projektin ongelman on sen tavoitteen kaksijakoisuus: aluehallinnon uudistaminen ja suuri sote-reformi. Tällöin mixed planningin vaarana on, että hanke sortuu liian monimutkaisiin samanaikaisesti toteutettaviksi aiottuihin toimenpiteisiin, jolloin pahimmassa tapauksessa lopputuloksena on heiveröinen kokonaisuus jokin osan toimiessa hyvin, mutta päätarkoituksen huonosti. Tältä vältytään, jos selvästi kerrotaan, mikä ydin on ja siihen panostetaan.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti