Sivut

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

1715. Sairaan saarna - Pihlajalinna Oyj vastaa

     Kun jokin maa, puolue, sotajoukko, ryhmä kampailee asiansa puolesta, se pyrkii kiteyttämään taistelunsa ytimen, miksi taistellaan, muutama sanaan, joka kertoo mistä on kyse ja mitä se havittelee.

     Kuuluisin näistä on Ranskan vallankumouksen tunnus: vapaus, veljeys tasa-arvo. Tätä ennen Ruotsi-Suomen ratsuväkijoukot olivat karjuneet hakkaapaalle, hakkaapaale. Hakkapeliitat eivät ärjyneet taitelutunnusta ideologisista syistä, vaan rohkaistaakseen toinen toisiaan. Yhdysvaltalaiset sanoivat sivistyneesti kohtalokutsumus, kun heiltä tivattiin intiaanien maiden valloitusten tarkoituksesta.

     2010-luvun median ansiosta nämä sloganit ovat muodostuneet asian puolesta taisteleville pieniksi sanattomiksi keskinäisiksi sopimuksiksi, joiden alun perin niukka sanoma on jalostunut informaatioksi, mikä puolesta yksityiskohtaisesti kamppaillaan. Näin myös taistelumotivaatio on kasvantu.

     Parin kymmenen vuoden takaisia sloganeja olivat: julkishallinto on kokonaisuus, hallittu rakennemuutos.

     Päivän politiikassa on nyt tuttua kuulla: vähemmällä enemmän, Suomi on Kreikan tiellä, Velkaantuminen ei voi jatkuja, työn yksikkökustannukset alas.

     Uusimpia iskulauseita ovat valinnan vapaus ja raha seuraa asiakasta.

     Näillä sloganeilla oman asiansa puolesta ratsastavia voisi lohduttaa sloganien tylsyydestä sillä, että vaikka ne vanhoja ovatkin, ne ovat vasta juuri otettu dynaamiseen käyttöön terveysreformissa. – Niille ei ole vielä ehtinyt hioutua sisältöä.

     Todellakin valinnan vapaus periaate ammottaa terveysreformissa tyhjyyttään. Muutamia kysymyksiä. Voiko potilas valita joka kerta eri terveysaseman ja lääkärin, kummankin vai toisen? Jos saa, saako potilas samasta terveysyksiköstä myös silmä- ja hammashoitopalvelut?  Jos potilas hoidosta huolimatta tuntee itsensä huonovointiseksi, kuinka monta kertaa hän saa mennä vastaanotolle?  Rajoitetaanko potilaan hoitoon pääsyä sairauksissa, joihin hän nyt pääsee julkisin varoin? Onko potilaalla euromääräinen hoitokatto?

     Raha seuraa asiakasta-periaatetta pidetään itsestään selvyytenä ostettaessa maksullisia palveluja tuotteita. Jos näin ei olisi, sitä sanottaisiin varastamiseksi.

     Viime torstain A-talkissa kävi ilmi, että jos sote-alueen vaikuttavuustavoitteeksi asetetaan, niin kuin pitää, nostaa alueen ihmisten terveyden tasoa tietty määrä esimerkiksi 10 vuodessa, palvelujen tuottajalla pitää olla niin laaja ja monipuolinen palvelubaletti, että se pysty vastaamaan tästä tavoitteesta.

     Vaikuttavuustavoite on kaikkein tärkein. Tästä taas seuraa, että vain Pihlajalinna Oyj:n kaltaiset terveyden alan yritykset voivat kattavasti vastata sote-alueen terveyspalveluista. Jotta muillakin yrityksillä olisi mahdollisuuspäästä mukaan, niiden on muodostettava strategisia liittoutumia pienempien kanssa. Muutoin kansainväliset suuryritykset vievät potin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti