Siirry pääsisältöön


1715. Sairaan saarna - Pihlajalinna Oyj vastaa

     Kun jokin maa, puolue, sotajoukko, ryhmä kampailee asiansa puolesta, se pyrkii kiteyttämään taistelunsa ytimen, miksi taistellaan, muutama sanaan, joka kertoo mistä on kyse ja mitä se havittelee.

     Kuuluisin näistä on Ranskan vallankumouksen tunnus: vapaus, veljeys tasa-arvo. Tätä ennen Ruotsi-Suomen ratsuväkijoukot olivat karjuneet hakkaapaalle, hakkaapaale. Hakkapeliitat eivät ärjyneet taitelutunnusta ideologisista syistä, vaan rohkaistaakseen toinen toisiaan. Yhdysvaltalaiset sanoivat sivistyneesti kohtalokutsumus, kun heiltä tivattiin intiaanien maiden valloitusten tarkoituksesta.

     2010-luvun median ansiosta nämä sloganit ovat muodostuneet asian puolesta taisteleville pieniksi sanattomiksi keskinäisiksi sopimuksiksi, joiden alun perin niukka sanoma on jalostunut informaatioksi, mikä puolesta yksityiskohtaisesti kamppaillaan. Näin myös taistelumotivaatio on kasvantu.

     Parin kymmenen vuoden takaisia sloganeja olivat: julkishallinto on kokonaisuus, hallittu rakennemuutos.

     Päivän politiikassa on nyt tuttua kuulla: vähemmällä enemmän, Suomi on Kreikan tiellä, Velkaantuminen ei voi jatkuja, työn yksikkökustannukset alas.

     Uusimpia iskulauseita ovat valinnan vapaus ja raha seuraa asiakasta.

     Näillä sloganeilla oman asiansa puolesta ratsastavia voisi lohduttaa sloganien tylsyydestä sillä, että vaikka ne vanhoja ovatkin, ne ovat vasta juuri otettu dynaamiseen käyttöön terveysreformissa. – Niille ei ole vielä ehtinyt hioutua sisältöä.

     Todellakin valinnan vapaus periaate ammottaa terveysreformissa tyhjyyttään. Muutamia kysymyksiä. Voiko potilas valita joka kerta eri terveysaseman ja lääkärin, kummankin vai toisen? Jos saa, saako potilas samasta terveysyksiköstä myös silmä- ja hammashoitopalvelut?  Jos potilas hoidosta huolimatta tuntee itsensä huonovointiseksi, kuinka monta kertaa hän saa mennä vastaanotolle?  Rajoitetaanko potilaan hoitoon pääsyä sairauksissa, joihin hän nyt pääsee julkisin varoin? Onko potilaalla euromääräinen hoitokatto?

     Raha seuraa asiakasta-periaatetta pidetään itsestään selvyytenä ostettaessa maksullisia palveluja tuotteita. Jos näin ei olisi, sitä sanottaisiin varastamiseksi.

     Viime torstain A-talkissa kävi ilmi, että jos sote-alueen vaikuttavuustavoitteeksi asetetaan, niin kuin pitää, nostaa alueen ihmisten terveyden tasoa tietty määrä esimerkiksi 10 vuodessa, palvelujen tuottajalla pitää olla niin laaja ja monipuolinen palvelubaletti, että se pysty vastaamaan tästä tavoitteesta.

     Vaikuttavuustavoite on kaikkein tärkein. Tästä taas seuraa, että vain Pihlajalinna Oyj:n kaltaiset terveyden alan yritykset voivat kattavasti vastata sote-alueen terveyspalveluista. Jotta muillakin yrityksillä olisi mahdollisuuspäästä mukaan, niiden on muodostettava strategisia liittoutumia pienempien kanssa. Muutoin kansainväliset suuryritykset vievät potin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *