Sivut

tiistai 3. marraskuuta 2015

1703. Yltyykö kurilinjan ja maanmuuton tyytymättömyys talouskapinaksi


     Aamun jälkipörssi lauloi nykyisen hallituksen harjoittaman kuripolitiikan puolesta. Mörttinen, Kauppi Holm pitivät eilisessä MOT-ohjelman 22 eurooppalaisen kärki ekonomistin mielipidettä kuripolitiikan hölmöydestä virheellisenä ja puutteellisin tiedoin tulkittuna. MOT:n huippuekonomisteilla ei muka olisi olut käsitystä siitä, kuinka laaja Suomen julkinen sektori on. Väärin, heille kerrottiin tämä.

     Jos sille tielle lähdetään, että huippujen kritiikkiä torjutaan julkisen sektorin suuruudella, pitää julkisen sektorin laajuuden sijasta puhua sen kustannuksista. Meidän terveydenhoitojärjestämä ei ole kustannustehokas, vaan vuotaa euroja päällekäisyyksien, raskaan hallinnon, huonon johtamisen, turhaan työn temisen takia hukkaan ja yksityisten yritysten taskuihin. Muita vuotokohtia on Sipilän kärkihankkeet pullollaan, mm. biotalous ja Lex Soini: autoihin kohdistuva veron alennus. Hallitus on itse aiheuttanut nämä vuodot. Pitää myös muistaa, että julkinen sektori luo edellytykset BKT:n kasvuille ja on osa sitä.

     MOT:n 22-päinen ekonomistiraati piti hyvin kummallisena, että miksi tilanteessa. jossa korko on lähes nolla, EU lähes deflaatiossa ja osa alueen maista on ollut ja on taantuman kielissä, EU-eliitti yrittää saada vauhtia talouden rattaisiin fiskaalisin keinoin, kun järjestyksen tulisi olla päin vastainen: ensin talouden rattaat pyörimään ja sitten fiskaalisen keinot. Erään italialaisen tutkijaa Madridissa 2010 esittämä puutteelliseksi osoittautunut tutkimus on johtanut EU:n kurilinjalle Saksan sanelemaksi ordoliberalismisiksi ), ordnung, järjestys), siis kuri ja järjestys.

     Suomen nykyistä kurilinjaa voidaan verrata Kreikan 70-luvun sotilashallituksen toiminaan kansasta mitään välittämättömänä junttana. Kun päivärahoja ja muita etuuksia leikataan, elämä koetaan turhauttavana. Turhautumista vuhdittaaa elitiin jättierorahat ja veropakoilu. Tässä tilanteessa osa aktiivinen väestöstä saattaa nousta liikekannalle, jolloin suuttumus leikkauksiin yhdistettynä pakolaisvirtoihin kyllästymisiin, voi kärjistyä talouskapinaksi.

  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti