Sivut

lauantai 24. lokakuuta 2015

1694. Terveydenhoidon reformi törmää seinään


     Turhautuneisuus ja väsymys ovat piirtäneet yhä syvempiä vakoja Sipilän reformeja läpi ajavien henkilöiden kasville. Etäistä toivoa vielä on, mutta tv-kommenteista puuttuu polttava tahtoa viedä asioita läpi. Eniten tämä näkyy rehellisen ministeri Rehulan kasvoilla hänen kertoessa viimeisimmistä sote-reformin ongelmista.

     Toivon hiipumista ei selitä reformiin sisältyä 4 miljardin euron vuosittainen julkisen menojen säästötavoite. Sipilä ja hänen takanaan seisova kehittäjäporukka on karaistunut selittämään, miten tämä säästö syntyy: ennalta sairauksia estävä työ uudistuu, hoitoketjut integroidaan tehokkaiksi prosesseiksi, jolla kullakin on omistajansa, kussakin prosessin osassa tehdään parhaiten koko hoitoprosessia maksimaalisesti hyödyttäviä toimenpiteitä ja kaikkialla pyritään suunnittelemaan prosessit niin, että osaamiset ovat parhaiten hyödynnettävissä kokonaisuuden kannalta.

     Tämä on hyvin haastavaa, mutta Sipilän kehittäjien lausunnoista ja kommenteista päätellen täysin toteutettavissa häämöttävä visio.     

     Se, että sairaanhoitopiirit investoivat itsekkäästi 4 miljardilla eurolla uusiin sairaaloihin, näkyi järkytyksenä kehittäjien kasvoilla, etenkin ministeri Rehulan. Hän kiirehtiikin antaman investointien hillitsemisohjetta alueille (Yle uutiset 23.10.).

     Tämä neljä miljardia ja ministeri Rehuaan paimenkirje avaavat sotesotkujen vuosien varrella turruttamat silmät näkemään koko reformin törmäävän seinään.

     Koko sote-reformin epäonnistumisin taustalla on kuntien valtava lukumäärä (n.350) ja kuntien itsehallinnon ankkurointi tiukasti perustuslakiin. Kukaan ei nyt puhu mitään kuntien vähentämisestä, vaan lähes raivokkaasti etsitään perustuslaillisten ongelmien kiertämisreittejä, joissa nykyiset kunnat voidaan säilyttää ja hillitä kunnallisveron nousua, vaikka niiltä otetaan pois sosiaali- ja terveydenhoidon tehtävät.

     Sairaanhoitopiirit ovat itsehallinnollisia kuntayhtymiä ja investoivat, mitä haluavat ottamalla huomioon Rehulan oheista, mitä haluavat. Sairaanhoitopiirejä on 20. On olemassa kymmeniä kuntayhtymiä, liikelaitoksia ja yhtiöitä, jotka tuottavat yhdelle ja usealle piirille palveluja, kuten labra-, kuvantamis-, erikoishoito-, ict- ja sairaalapalveluja.

     Kullakin kunnalla on omat terveys- sosiaalialan alan koneisonsa ja suurilla kaupungeilla sairaanhoitopiirien verrattavat alan organisaatiot.

     Tämän valtavan organisaatioverkoston ja sen rahoituksen ja omaisuusmassan sulauttaminen kymmeneen itsehallinnollisiin terveys- ja sosiaalisektorin alueeksi on liian haastava tehtävä 4-5 vuodessa.

     Onnistuakseen se vaatii porrastetut välitavoitteet, jolloin ensimmäinen kokonaisversio voi olla käytössä noin 15 vuoden päästä.        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti