Sivut

torstai 22. lokakuuta 2015

1693. Armahduslaki ja kokoomuksen vaalirahalahjoittajat 2006Olkoon jänis kuinka viisas tahansa, se on vain jänis, sanoi kettu katsellessaan jäniksen pyyntipuuhia. Metafora tulee mieleen kuunnellessa keskustan entisen puoluesihteeri Korhosen selitystä vuoden 2006 presidentin vaalien rahoituskähminnöistä.

     Joka tapauksessa kokoomus jätti laillisesti selvittämättä noin 600 tuhannen euron tukipotin lahjoittajat. Tämä on ristiriidassa kokoomuksen avoimuusdoktriinin kanssa. Kaiken pitäisi olla mahdollisimman avointa. Valtiovarainministeri Stubb puhuu aivan erityisesti avoimuuden puolesta.

     Vuoden 2006 kokoomuksen presidentin vaalien rahoituksessa laillisuus toteutuu, mutta moraali ontuu ja avoimuus romahti.

     Nyt kokoomus on puuhaamassa armahduslakia veroparatiiseihin varojaan kätkeneille ja veronkiertoa ja harmaata taloutta edistävää hallintarekisteriä.

     Eilisessä IL:n verkkolehdessä entinen valtiovarainministeriön ylihohtaja ja nykyinen Aalto Yliopiston kansataloustieteen professori Sixten Korkman kritisoi näitä vm:n puuhia epäillen niiden olevan pienten erityisryhmien suosimista. Hän antoi ymmärtää olevansa ihmeissään siitä, miksi lehdistö ei ole kiinnostunut penkomaan, mitkä tahot ja korporaatiot ovat ajamassa tällaisia etuja itselle.

     Kun mielikuvitus on vilkas kuin ketulla, mieleen saattaa tulla kysymys, mitä yhteyttä on pimentoon jääneideillä kokoomuksen lahjoittajilla ja valiovarainministerin puuhaamilla armahduslailla ja hallintarekisterillä. Kokoomushan on jyrkästi kieltänyt, ettei se sovitun mukaan paljasta niitä vaalirahoittajia, joille salaamislupaus on annettu. Kaikki muut puolueet ovat tämän tehneet politiikan avoimuuden lisäämiseksi ja epäilyjen hälventämiseksi.

     Kaikki vakavasti otettavat puolueet hyvin tajuavat, että politiikassa asiat ovat niin, kuin ne ulos päin näyttävät. Niinpä kokoomuksella täytyy on erikoisen vahva syy olla paljastamatta lahjoittajia ja lahjoittajilla yhtä vahva syy pitäytyä tulematta julkisuuteen.

     Elisessä Yle Fem Lasso-ohjelmassa käsiteltiin psykopatiaa. Asiantuntijoiden (mm. Claes Andersson) mielestä jokaisessa ihmisessä on psykopaattisia piirteitä. Kukapa ei olisi joskus pyrkinyt kääntämään asioita edukseen väittämällä syyn olevan muissa kuin itsessä. Tätä kutsutaan projisointitaktiikaksi. Tutkimuksissa on myös todettu, että johtotason henkilillä on psykopaattisia piirteitä enemmän kuin alemmalla tasolla.

    Nämä luonnehdinnat tulivat mieleen katsellessa eilen eduskunnalle esitettyä välikysymystä eläkeläisten leikkauksista. Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan ne aiheuttavat 26000 uutta köyhyysrajan alapuolelle tipahtajaa.

    Pää- ja valtiovarinministeri eivät olleet läsnä. Hallitus ja hallituspuolueet projisoivat kylmästi syytökset pois itsestä. Suurin syyllinen oli valtion velka.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti