Sivut

tiistai 13. lokakuuta 2015

1683. Ylen eilen uutisoimia Thl:n laatima ja Tuuliwatin rahoittama tuulivoimameluselvitys joutaa romukoppaan


     Eilen Yle-uutiset moneen kertaan raportoit THL:n tuoretta Tuuliwatin rahoittamaa selvitystä Porin seudun ja Pyhäjoen tulivoimaloden melun vaikutuksista ja kokemisesta. Tutkimus perustui melualueen asukkaiden haastatteluihin.

     Porissa 20 prosenttia piti melua häiritsevänä, Pyhäjoella 1. Oliko tämä yksi henkilö ja yksi prosentti, jutussa ei tullut ilmi.

     Tutkijan mukaan päätulos oli, että melu vaikuttaa sitä häiritsevimmin, mitä epämiellyttävämpiä tunteita ihmisillä on tuulivoimaa kohtaan, ei niinkään äänen voimakkuus, jos se oli 35-42 desibelin rajoissa.

     Tämä kaltainen tulos kuuluu ikivanhaan 60-luvulta peräsin olevaan genreen, jossa yhdysvaltalaiset insinöörit väittivät lentomelun olevan suurimaksi osaksi asennekysymys. Jos suhtautuu positiivisesti elämään, melu ei haittaa. On totta, että rynnätesä diskoon 80 desibelin jytkytys ei häiritse.

     Tässä tapauksessa Tuuliwatin rahoittavan tutkijan tulos oli kirkkaasti 0-tulos. Kärjistäen, jos kiviporari poraa kultaa omasta kaivoksestaan, poran kirskunta ei haittaa, päin vastoin se on musiikkia korville.

     Finavia käytti pitkään meluselvityksissään insinööritoimistoja ja tulokset olivat yhtiön koneiden kovalle melulle suosiollisia. Voimassaolevaan Finavian ympäristölupaan toivon mukaan on jäänyt ehto (allekirjoittaja ajoi sitä), että lentomelualueen asukkaiden terveydestä on tehtävä tutkimus, jossa käytetään hyväksi alueen Kelan tietoja ja verrataan niitä verkkoalueen asukkaiden tietoihin.

     Finavia, mitä tutkimukselle kuuluu?

     Kun melututkimus laaditaan Finavian laatiman kaksoistutkimuksen avulla, missä käytetään verrokkialueen tuloksia, päästää luotettaviin, johtopäätelmiin eikä hurskastella meluhaitan olevan ihmisen asenteesta kiinni. Tämä 60-luvun yhdysvaltalaisten ja sieltä Eurooppaan kotiutunut ininöörien fix idee on heitettävä  romukoppaan.


1 kommentti:

  1. Tänään klo 06.03 Finavia laskeututti vastoin voimassa olevan ympäristöluvan ehtoja kovameluista lentokonetta etelän suunnasta asuntomme yli noin 250 metrin korkudessa Helsinki-Vantaa kentälle herättäen lukuisia vanhuksia ja päivähoitoon lähtevä lapsia ennen aikojaan. Tämä toistui useita kertoja ennen klo.07.00.

    Valituksiin vastataan tyylliin, mikä se kolutuspohjanne olikaan.

    VastaaPoista