Sivut

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

1675. Hallituksen kärkikakkarat suututtavat


     Päivällä Sipilän hallituksen eduskunnalle esittelemistä visiosta, painopisteistä, kärki- ja kivijalkahankkeista sekä reformeista tulee mieleen valtava tutkimushanke. Jos tällaisen suurhankeen, jossain pienessä osassa saadaan mullistava tulos, koko hanke voi kääntyä pääleilleen.

     Näin kävi juuri tänään kosmologiassa, kun saatiin selville, että neutriino on samanaikaisesti ainetta ja aineeton. Kosmologian teoriat voivat muuttua.

     Nyt jo tiedetään, että 90-luvun leikkaukset mielenterveydestä ja kuntouttamisesta lisäsivät köyhyysasetta ja piirsivät 1986-1987 syntyneisiin ikäluokkiin lähtemättömiä viiltoja.

     Tästä huolimaata hallitus nyt vain lisää köyhien ja lasten kurittamista ottamatta huomioon, että Sipilän hanke on jo saanut varoittavan tuloksen 1980-luvulla syntyneiden pahoinvoinnista ja köyhyyden periytymisestä monilla eri mittareilla mitattuna (Kristian Wahlbeck). Tuloerot ovat kasvaneet 90-luvullta lähtien.

     Tällaiset tulokset eivät pysäytä Sipilä hallituksen suunnitelmaa, sillä se ei olekaan kirkas selviytymispolku, vaan poliittinen manööveri. Se jatkumisen takaa poliittinen liima, joka ei salli takin kääntämistä olkoot näkyvissä millaiset hetteiköt tahansa.

    Tutkijat (mm. professorit Mikael Nygård, Christer Lindholm, Kristian Wahlbeck ja David Stuckler, Yle Fem Spotlight 7.10.) totesivat, että kun maalla mene huonosti, terveydenhoidosta eikä sosiaalituista saa missään nimessä leikata. Nyt hallitus tekee päinvastoin typistämällä lääkekovauksia ja päästämällä tietoisesti yleisen terveydenhoidon alennustilaan.

     Leikkauksia ei pysäytä edes se, että maamme kokonaistase on hyvässä kunnossa. Kiinteää omaisuutta on muutaman sata miljoonaa euroa, likvidiä strategista omaisuutta muutama kymmen miljoona, eläkerahastoja pari sata miljoona ja osaamistase pullotta vaatien kuitenkin jatkuvaa huoltoa ja päivittämistä

     Leikkausfriikit sanovat vain, että on pakko supistaa ja säästää, sillä muutoin tulevat sukupolvet joutuvat maksumiehiksi. Tämä on hurskastelua, sillä he ovat jo maksumiehinä 90-luvun summittaisten leikkausten takia ja uudet sukupolvet odottavat uhriutumistaan sairaisiin, köyhiin ja vähävarasiin nyt kohdistuvien leikkausten vuoksi.

     Toisen argumentin leikkauksille friikit sanovat olevan velkaantumisen. Täytyy huomata, että velkaantumien ei ole ollut esteenä viennin kasvulle eikä kansantuotteen kohottamiselle. Ja kaiken lisäksi meidän kokonaistase on kunnossa.

     Kolmas perustelu on, ettei ole rahaa. On kummalista, jos rahaa ei ole maan ollessa mukana talousjärjestelmässä, jolla on oma pankki EKP. Näyttää siltä, että se painaa rahaa vain yksityisille pankeille ja oudoille markkinoille. Propagoitu rahoituskriisi on myös kummallinen siksi, että kysyttäessä kansalaiset ovat halukkaita maksamaan lisää veroja säilyttääkseen hyvinvointipalelunsa. Hallitus on kuitenkin linjannut, ettei kokonaisveroasetetta koroteta.

     Tuntuu siltä, että maatamme vie eteenpäin tai johonkin suuntaan jokin omituinen näkymättömien kompromissien summavoima, joka väittää, että vähemmän on enemmän kuin paljon. Silloin onkin jo keksitty talouden neutriino.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti