Sivut

maanantai 5. lokakuuta 2015

1673. Kokoomukselta taas propagandaa


     Toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin mukaan (IL-verkkolehti 5.10) patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) ollaan perustamassa ajantasainen rekisteri pörssiosakkeiden omistuksista. Rekisteri olisi valmis 2018.

     PRH:n uudella rekisterillä olisi tarkoitus listä avoimuutta, kun siirrytään kokoomuksen ajamaan hallintarekisterijärjestelmään, joka muutoin salaisi omistajuuden. Valtiovarainministeriön viime syksyisessä hallintarekisteriesityksessä tämä elementti puuttui. Nyt avoimuusvika siis korjataan näin näppärästi. PRH ei tiedä asiasta mitään.

     Suomessa on noin 600 tuhatta osakesäsäätäjää päivittäisten tapahtumien ollessa tuhansia. Ne ovat hajautuneet kotimaisiin pankkeihin, joissa kussakin on omat toisiinsa sopimattomat korkean turvallisuusluokan ict-sovellutukset. Sellaisen ict-sovelluksen rakentaminen, jossa kansalainen voi netin avulla seurata omistuksia, kestää noin kymmenen vuotta kustannusten ollessa kymmeniä miljoonia.

     Tämän tietää se, joka on ollut mukana kehittämässä PRH:n ict-sovellutuksia. Yksinomaan kaupparekisterin ict-sovellutuksien kehittäminen kesti yli kymmen vuotta ja maksoi kymmeniä miljoonia euroja. Sovellutukset ovat vieläkin keskeneräisä.

     Tällä hetkellä osakerekisteriä ylläpitävä Euroclear Finland panostaa rekisterin kehittämiseen 40 miljoonaa euroa (IL-verkkolehti 5.10).

     Kun valtiovarainministeriö puhuu jonkin palikan rakentamisesta pankkien ja PRH:n väliin kyseisen rekisterin aikaan saamiseksi 200000 miljoonalla eurolla vuoteen 2018 mennessä, kyseessä on absurdi pila tai kykenemättömyys nähdä todellisuutta taikka poliittinen propaganda. Tuskin ensin mainitusta on kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti