Sivut

torstai 1. lokakuuta 2015

1671. Russia, Syria, USA


     Venäjällä on ohut YK:n mandaatti tehdä Syyriassa ilmaiskuja ISIS:ta vastaan. Tätä maa käytti heti jo viikon alussa väittäen pommittaneensa isis-joukkoja, ilmoittamatta USA:lle mitään. Tätä on laajalti paheksuttu.

     Ylen tiistain ajankohtaisohjelmassa Syyrian edustaja eräiden muiden asiantuntijoiden tavoin epäili kohteena olevan Syyrian opposition joukkoja ja jopa siviilejä. Venäjällä tuntuukin olevankin omituinen kiire osoittaa voimaansa Syyriassa.

     Hyökkäyskynnystä madaltavana tekijänä varmaakin on se, että Neuvostoliitto-Venäjä akseli ja   Syyria eivät ole katkaisseet väljään kuten esimerkiksi Egypti. Putinin mukaan Bashar al Assad olisi pyytänyt Venäjältä sotilaallista apua.

     Intoa ilmaiskuihin lisäävät Venäjän intressit tavalla tai toisella nousta maailmanpolitiikan voimakeskiöön, missä se näkee yhtenä keinona sotilaallisen tuen lisäämisen Assadille ja kaikenlaiset Venäjän sotaväkioperaatiot alueella. Tämä pitäisi varpaillaan myös Israelin ja saattaisi nostaa uudelleen päivän valoon palestiinalaishallinnon perustamisen (Oslon sopimus 1996) ja siihen tähän mennessä käytetyn 25 miljardia dollarin kohtalon. Täytyy huomata, että YK yli sata valtiota on tunnustanut Palestiinan valtion.

     Putinin logiikkaan mene hyvin se, että kaikenlaisen satotoiminnan lisääntyminen Lähi-Idässä vie huomiota pois Ukrainan kysymyksestä.  

     Skeptisimmät sanovat, että Putin tullut ilmaiskuillaan Assadin avuksi varmistamaan tämän vallassa pysymisen siihen saakka kun pesän selvitys alkaa. Tunnettuhan on, että kuolinpesään ensin ehtivät vievät parhaat palat, jos suinkin kykenevät.

     Voi olla myös niin, että Putinilla on aito motiivi kurittaa ISIS:tä, sillä hän voi kokea, että isis-kuohunta voi levitä myös Venäjälle. Kaasuputki Nord Stream II perustamisaikeet saattavat olla myös osa Venäjän Ukrainapolitiikka, koska toinen kaasuputki Itämeren kautta Viipurista Saksaan hankaloittasi Ukrainan asemaa Venäjästä irti pyrkimyksessä.  

     Syntyykö jossain vaiheessa edessä olevassa pesänjaossa Välimeren rannalle Assadin Alaviitti-valtio, jää kysymysmerkiksi? Vielä suuremmaksi kysymysmerkiksi tällöin jää, mitä tapahtuu toiselle osaa Syyriaa, ei kai sentään ISIS-valtiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti