Sivut

torstai 24. syyskuuta 2015

1666. Hallituksen tiedottaminen muistuttaa melkein propagandaa


     On selvää, että minkä tahansa hallituksen tiedotusstrategia on osa sen toimintastrategiaa ja tiedottamisen pitää tukea hallituksen toimintaa kaikilla tasoilla

     Liekö kuitenkin Sipilän hallituksen omintakeinen ja aktiivinen tiedottaminen saanut oivalluksia siitä, miten ja mitä keskivertokansalainen alkaa pitämään päivän totuuksina. Joka tapauksessa jos eliitti jatkuvasti toistaa eräiden yhteiskunnallisten seikkojen olevan totta, nämä muuttuvat vähitellen myös kansalaisten silmin todeksi.

     Toinen mahdollisuus valitulle tiedotusstrategialle on, että se on konsulttien tekele.

     Olkoon asia niin tai näin Sipilän hallituksen harjoittamasta tiedottamista paistavat läpi tarkoituksenhakuisuus, omaksi eduksi liioittelu ja kummallisuus.

     Muutama esimerkki: Pääministeri sanoi Suomen velkaantuvan miljardi euroa tunnissa, todellisuuden ollessa 0,6. Maahanmuuttajien vastaanottamisessa Suomi on pääministerin mukaan Saksan tasolla, todellisuudessa 2,5 kertaa vähemmän. Suomi on romahtamassa komission valvontaan velkaantumisen määrän takia. Todellisuudessa muiden muassa Saksan ja Ranskan olisi pitänyt jo romahtaa tähän valvontaan kyseisten maiden velkamäärien ollessa suhteellisesti paljon Suomen lukuja suuremmat. Suomen Fitchin luottoluokitus säilyi pelotteluista huolimattaa AAA:na (IL-verkkolehti 23.9).

     Tiedotustilaisuuksien määrissä ei ole valittamista, sillä jokaisesta askeleesta hallitusohjelman etenemisessä tiedotetaan, mikä sinänsä on hyvä, mutta on osin turhauttavaa ja tuntuu jo itsearvoiselta jankkaamiselta. Menettely voi kuulua osana hallituksen tiedotusstrategiaan, jossa leikkauksia häivytetään piiloon korostamalla mitättömiä kehittämispanoksia verrattuna menoleikkuriin.

     Oma lukunsa on Ylen asettuminen tukemaan välillisesti hallituksen toimia, jopa toimimaan hallituksen äänitorvena, mistä esimerkkinä Sipilän taannoinen tv-puhe. Se sai ankaraa kritiikkiä HS:n palstalla professori Jyrängiltä ja Riepulalta. Kritiikin sisältö oli yksiselitteinen: Yle ei voi toimia hallituksen tiedotusvälineenä.

     Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Jouni Tillin kirjoitus Sipilän tv-puheesta poistetiin yliopiston facebook-sivulta tunnissa.  Kirjoituksessa Tilli piti Sipilän puhetta ”stereotyyppisen luterilaisen papin saarnana. Esitystapa on asiallinen, suorastaan puisevahko, ja syntiosa melkoisen pitkä armo-osaan verrattuna.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti