Sivut

lauantai 19. syyskuuta 2015

1661. Sipilän kakkosasuntotarjous laukaisi pakolaisvirran Suomeen


     Ylen Ykkösaamussa 5.9. Seija Raution haastattelemana pääministeri Sipilä kertoi sijoittavansa pakolaisia Kempeleen kakkosasuntoonsa. Siitä tuli maailmanluokan uutinen, joka noteerattiin monissa länsimaisissa vaikutusvaltaisissa lehdissä. Nousi jopa pienoinen kohu.

     Sipilän ilmoituksen jälkeen tuhannet pakolaiset ilmoittivat suosikkikohteekseen Suomen, viimeksi eilen Unkarin rajalla pakolaisten toistivat: Suomi on hyvä maa. Monet ruotsalaiset lehdet hehkuttivat Suomen nousseen kärkeen pakolaisten kohdemaana. Ruotsin rautateillä matkustaakin virtanaan maan avittamina pakolaisia Haaparantaan päämäärä Suomi ja sen etelän kaupungit.

     Suomea on tähän asti pidetty kylmänä ja kaukaisena maana, joka suhtautuu nuivasti pakolaisiin. Nyt maankuva on muuttunut muutamassa viikossa nuivasta hyväksi maaksi ja suomalaiset lähes mykistä suulaiksi persooniksi.

     Tämä on yksi esimerkki Sipilän kokemattomuudesta, mitä on olla maan vaikutusvaltasin poliitikko. Hän ei selvästikään ole ymmärtänyt, millainen valta hänen sanoillaan maan pääministerinä on. Hän ei ollut kokenut sitä aiemmin, muuta kuin menoleikkauksissa ja työehtopaketissa.

     Hänellä ei ollut käsitystäkään, kuinka kansavälisen vetovoimaisen viestin hän lähetti pääministerinä kakkosasuntotarjouksellaan tuhansien medioiden kautta pakoa suunnitteleville. Se oli melkein, kuin kutsu tulla Suomeen.

     Päivän Helsingin Sanomien mukaan ministeri A. Berner oli yllättynyt vaikutusvallastaan.

     Pääministeri Sipilä ja ministeri Berner eivät varmaankaan ole yllättyneitä ministerin vallasta siinä suhteessa, miten ministerin valta on oppikirjoissa määritelty. Todellisuudessa pääministerin valta on valtava ja ministerin hyvin suuri Suomen mittakaavassa.

     Kummatkin kokemattomuuttaan eivät ymmärtäneet täysin, kuinka moniulotteisina ja vaikutuksiltaan arvaamattomina kannanotot ja ulostulot kietoutuvat yhteiskuntaan ja globaaliprosesseihin.

     Tämän takia ennen ministeriksi tuloa pitäisi henkilöllä olla hankittu käytännön tuntuma ministerein työstä, avustajana, esikuntatyön tekijänä, asiantuntijana, jne. Tämä estäisi alkuhaparoinnit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti