Sivut

perjantai 11. syyskuuta 2015

1657. Sipilän sinne päin politiikka


     Pääministeri Sipilää on viime päivinä röykytetty kovakouraisesti leikkaussuunnitelmista ja työehtojen heikennysesityksistä. Suuri osa palkansaajista ja ay-liike SAK:n johdolla reagoivat kiristyksiin mielenilmaisuilla tajuten, että kun lumipallo alkaa vyöryä, pitää työntää. Ei auta Sipilän lupaamat kymmenet tuhannet uudet työpaikat, 50000 aluksi.

     Mistä tällainen luku on tempaistu? Nyt pitää ryhtyä puolustamaan Sipilää, vaikkei hän siitä ehkä pidäkään.

     Otetaan aseeksi Sipilän koulukunnan omat aseet. Esimerkiksi fysiikassa on tunnustettu, ettei lähes tulkoonkaan jokaista teoreemaa voida tarkasti todistaa, ei oikeastaan yhtään, jos ollaan matemaattisen tarkkoja. Kaikki fysiikan lait perustuvat kokeiden tuloksiin, hienosti sanottuna approksimaatioihin. Väljästi tulkiten voisi sanoa, että approksimaatio on iteroinnin tulos. Koko fysiikka on approksimaatioiden joukko.

     Absoluuttisten totuuksien sijasta onkin tyydyttävä enemmän tai vähemmän tarkkoihin likiarvoiin. Muutoin ei olisi päästy eteenpäin lainkaan koko fysiikassa. Eteenkin taloustieteessä, jos olisi jääty loputtomasti venttileeraamaan, mikä vaikuttaa mihinkin, koko tiedettä ei olisi olemassakaan.

     Tämä saattaa olla merkittävä havainto Sipilän eduksi. On parempi mennä suurin piirtein oikeaan suuntaan, kuin mennä yksityiskohtaisesti väärään suuntaan tai olla tekemättä mitään, kuten Kataisen ja Stubbin hallitukset tekivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti