Sivut

perjantai 11. syyskuuta 2015

1656. Ensi vuonna Suomeen 100000 uutta turvapaikanhakijaa


     Sisäministeriön epävirallisten arvioiden mukaan Suomeen saattaa tulla ensi vuonna yli sata tuhatta turvapakan hakijaa. Näin suuren määrän edessä kenenkään ei kuitenkaan tarvitse alkaa harjoitella itsetukiskelua tuomio päivän edessä eikä langeta mielentilaan, joka muistuttaa huonoa omatuntoa.

     Tunnetusti viime kuukausina räjähtänyt pakolaisinvaasio Eurooppaan johtuu siitä, että pakolasivirojen esisijaisina pidikkeinä länteen toimineet maat, kuten Libanon ja Turkki sekä Kreikan saaret ovat tupaten täynnä pakolaisia. Puskurit, maljat ovat vuotaneet yli äyräiden.

     Myös monnissa maissa, kuten Syyriassa ja Afganistanissa, pitkään ja toivottamattomalta näyttävät vainot ja tappamiset ovat saanet ihmiset tekemään lopulliset päätökset maistaan lähtemiseki. Ihmiset ovat katsoneet, että jos ei nyt, niin ei koskaan. Tämä koskee myös Irakia ja osaa Afrikan maita, kuten Somaliaa, Kongoa ja Sudania..

     Erityisesti Isis on kasvanut valtavakasi tapavaksi hämähäkiksi, joka verkkonsa avulla pitää terroristiotteessaan miljoonia ihmisiä. Se kanssa ei voides neuvotella. Alkukimmoke Isisin syntymiselle oli Saddam Husseinin path-puolueen nöyryytys joutua aluksi toimettomana katselemaan, miten maata myllerrettiin. Rooli jäi hetkeksi epäselväksi, muuta aktiivisessa iässä olevat puoluesoturit löisivät nopeasti korvikkeen Saddamin palvelemiselle. Myöhemmin monet Saddamin kannattajista liittyivätkin aseineen Isisiin.

     Arabikevään fiasko loi tilaa valtatyhjiölle, jota terroristijärjestöt Isisin johdolla käyttivät hyväkseen kaaoksen ja paniikin luomiseksi ihmisten vainoille ja heidän maista lähtemiseksi.  Terroristijärjestöllä Boko Haralla on samankaltainen syntyhistoria ja vaikutus pakolaismäärien kasvuun. Taliban ja Al Qaida terrorisoivat ihmisiä lähtemään Afganistanista ja sen lähimaista.    


     Pakolaisreitit ovat tulleet internetin ansiosta yhä peremmin tunnetuiksi pakoa suunnittelevien keskuudessa. Reittejä ja operaattoreita jopa markkinoidaan netissä. Monella omaisuutensa myyneellä pakolaisella on varaa maksaa, osalla saattaa olla mukanaan koko pakomatkalla rahaa käytettävissään.   

     YK on halvaantunut turvallisuusneuvostoineen ratkaisemaan edes osin Euroopan pakolaiskysymystä Venäjän ja Yhdysvaltojen välien huonontumisen tuodessa vielä yhden uuden elementin pakolaisratkaisulle.

     Eurooppaan tulevien pakolaismäärien räjähdysmäinen kasvu johtuu mitä erilaisimmista paikallisista, alueellista, maaryhmäkohtaisista ja globaalisistä syistä. Niihin arkinen maailmanyhteisö ei voi vaikuttaa mitenkään ja mitään.

     Tilanne todennäköisesti on se, että Suomeen tulee ensi vuonna noin 100 000 uutta pakolaista.

     Tästä syytä poliitikkojen ja vaikutusvaltaisten tahojen on lopetetavat puheet siitä, että ennen kaikkea apu pitäisi ennakoitavasti kohdistaa turvapaikan hakijoiden kotimaisten olojen parantamiseksi. Se on kaunis ajatus kuin kultainen talja, ja yhtä hyödytön.

     Suomen pitäisi turvapaikkakysymyksessä lyödä viisaat päät yhteen ja muodostaa nopeasti prosessiorganisaatio, joka pakolaisleiriltä suoraan poimii, ikävä sanoa, parhaat, koulutetut ja hädässä olevat henkilöt perheineen suorilla lennoilla Suomeen. Komissio saattaa yskähdellä, mutta siitä huolimatta.

     Tällöin Suomen ikäpyramidi paranee jo merkittävästi ja tämän ansiosta pidemmällä aika välillä maatamme voi kohdata toisen lainen taloutta kohottava nokia ilmiö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti