Sivut

perjantai 21. elokuuta 2015

1641. Koodari hallitus epäonnistui


     Sipilä astui neuvotteluista tv-kameroiden eteen. - En tiedä mitä sanoisin. Mihin Rinne vastaa. - Ei se haittaa.

     Episodi kuvaa hyvin hallituksen työskentelytapaa ja ennen kaikkea demarien sivuun jäämistä hallituksesta. Sipilä voisi aivan hyvin tokaista Rinteelle, että itsepä grillille menitte ja turpiin saitte. Se ilmentää myös demarien odottamista, milloin sudenhetki Sipilän hallitukselle koittaa. Tämä puolen yön jälkeen viriävä tunti tapahtuu viimeistään seuraavien eduskuntavallien aikana. Siihen on enää kolme ja puoli vuotta.

     Keskustalaisten on tätä hetkeä miettiessään turhaa ajatella, että haukka voi lentää myös matalalla mutta kana ei milloinkaan korkealla. Poliittisessa kentässä hyvin tiedetään, että vaalien jälkeen kanat voivat muuttua haukoiksi.

     Ei tarvitse olla insinööri havaitakseen Sipilän johtamisen olleen yhtä koodatuissa ohjelmasilmukoissa pyörimistä. Ensin oli lyhyt silmukka yhteiskuntasopimuksen irrationaaliseen 0-pisteseen, sieltä nopeasti lenkki iteroimaan hallitusohjelmaa, joka sisälsi ulostulot joko A takaisin yhteiskuntasopimukseen tai B kovennettuun meno-ja veroleikkuriin. Nyt juuri silmukat alkoivat pyöriä keskenään miettien, mihin mennä.

     Todennäköisesti keskustan ja kokoomuksen päässä hyrrää demarien odottaman suden hetken kokemisen piinallisuus. Siispä ei leikata kansalta niin rajusti kuin tuli uhattua. Tehdään fiskaalinen deflaatio eli palkojen sivukuluja siirrettään työntekijöille, arvonlisäveroa korotetaan ja napsitaan menoja sieltä täältä sekä myydään lisää valtion omaisuutta ja finanssipääomaa. Uusien markkinamekanismien soveltaminen ei tähän hätään auta.

     On omituista, ettei edes Pekkarinen muistanut, mitä seuraa, jos lähdetään sorkkimaan yhteiskuntasopimuksenpiiriin kuuluvia asioita ilman demareita ja ay-kentän tukea, ainakin SAK pitäisi saada mukaan. Nyt Sipilä huomaa, että silmukoihin perustava yritysjohtaminen on aivan eri asia kuin poliittinen johtaminen ja että yhden yrityksen luottamusmiestoiminta on eri planeetalta kuin valtakunnallinen ay-toiminta. Saneleminen ei käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti