Sivut

maanantai 17. elokuuta 2015

1639. Oma Land Rover-ajoneuvo suomalaistuotantoon


     Professori Zygmund Bauman on todennut, että tiedon osaaminen on sitä, että osaa jatkaa eteenpäin. Tämä totuus on mitä ajankohtaisin nyt Suomessa Sipilän hallituksen etsiessä kiivaasti, mistä uusia innovaatioita saadaan.

     Englanti on innovaatioiden ja uusien masiinojen keksimisen supervalta, joka on lyönyt Yhdysvallat laudalta monella ennennäkemättömällä koneellaan. Ensimmäinen suihkumatkustaja lentokone, Comet oli brittien aikaan saannos, jota ei olisi syntynyt ilman aikoinaan ylivoimasta Spitfire hävittäjä II maailman sodassa. Maailmanvalliottaja ja minimalisuudessaan lähes täydellinen Morris Mini oli peruja sodan ajan lentokonesuunnittelusta ja moottoriteknologiasta. Luetteloa voisi jatkaa pitkälle.

     Yhteistä brittien keksinnölle oli ja on, että niissä käytettiin ja käytetään hyväksi aiemmin kehiteltyjä tekniikoita ja menetelmiä yli teollisuusalojen. Osattiin jatkaa eteenpäin.

     Suomessa on perinteikäs ja monituotteinen konepaja- ja metalliteollisuus. Maassamme on tehty muiden muassa kuorma-autoja, linja-autojen koreja ja leikkuupuimureita. Monipuolinen telakkateollisuutemme on nyt vahvoilla sisältäen valtavan määrän erilaisia tekniikoita. Meillä tehdään laadukkaita laivojen ja traktorien moottoreita, Pasi-panssariautoja, sähkömoottoreita, traktoreita, metsäkoneita, moottorikelkkoja, jne  Meillä on malmivaranoja.

     Aikoinaan englantilaiset miettivät, miten saada sodan jälkeen varoja valion kirstuun ja miten lyödä taas yhdysvaltalaiset laudalta. He kokeilivat aluksi pienellä määrällä Land Rovereita. Kysyntä ylitti kaiket odotukset ja siitä tuli valtava menestys ja lopulta  alan ikoni.

     Suomessa kannattaisi luoda prototyyppi omaksi Land Roveriksi ja kokeilla, kuinka se menee kaupaksi. Luonnollisena markkina-alueena olisivat Venäjä ja siitä 1991 itsenäisiksi irronneet maat.

     Auton idea kannattaa varastaa suoraan briteiltä, jotka halusivat Land Roveristaan auton ja ajoneuvon yhdistelmän tekemään melkein mitä tahansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti