Sivut

torstai 6. elokuuta 2015

1634. Ville Niinistö raivoaa turhaan


     Fennovoiman viimeiset askeleet ydinvoimalan rakentamisen turvaamiskesi Pyhäjoelle olisivat voineet olla ryhdikkäämpiä. Kompurointia oli. Sitä olisi katsonut mielellään vähän kauempaa.

     Kukaan ei tiedä ja ei ehkä tule tietämäänkään, mitä keskusteluja Suomen ja Venäjän poliittinen johto ovat aiheesta käyneet. Tässä yhteydessä SRV:n Kokkilan Putin-faniklubin mitali symboloi kauniisti Venäjä-kaupanteon mahdollisuuksia.

     Ei olekaan ihme, että V. Niinistö on raivoisaan. Mies ja puolue eivät kannata ydinvoimaa eivätkä salakähmäisiä menettelyjä. Kulttuurihenkilönä V. Niinistölle saattaa pimeästi toimimisesta tulla mieleen  neuvostoliittolaisten avantgardenistien näyttely 1940-luvulla öisessä metsässä. Harvat pääsivät näkemään, mutta ilahtuivat.

     Sammumaton uusiintuvien energialähteidenn lähettiläs professori Peter Lund pitää Pyhäjokea virheenä. Hänen mielestään ydinenergiasta tulee luopua kokoaan ja korvata se uusiintuvalla energialähteillä ja energiatehokkuuden lisäämällä. Tätä mieltä on myös Vihreä liitto.

     Ongelmana kuitenkin on, että hallituksen tekemillä päätöksillä hiilen käytöstä luovutaan, Loviisa 1 ja 2 ajetaan alas ja tuontisähkö korvataan kotimaisella. Vihreällä liitolla eikä Lundilla ole esittää konkreettisia keinoja, miten tähän päästään pelkillä uusiintuvilla energialähteillä. Periaatteet eivät riitä.

     Jos Pyhäjoen laitosta ei olisi saatu rakennusuralle, maamme energiahuolto olisi ollut pahassa pulassa. Ilman Pyhäjokea 40 prosenttia nykyisestä noin 85 TWh:n kulutuksesta olisi pitänyt korvata uusituvilla lähteillä. Se on niin epätodennäköistä, että tätä riskiä vastuuliset tahot eivät voi ottaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti