Siirry pääsisältöön


1623. Koulutusko vastaamaan työelämän tarpeita


     Hallituksella on hyvää tarkoittava aie saada koulutus vastaamaan työelämän tarpeita ja nopeuttaa ammatti- ja korkeakouluista valmistumista. Mutta tässä on monta mutkaa edessä.

     Suurten ikäluokkien edustajat uskoivat vahvasti, että koulutuksen ja tiedon määrän kasvaminen olivat menestyksen avaimia. Tavoitteena oli saavuttaa vähintään omien vanhempien saavutukset ja elintaso. Jos ei saanut hyvää koulutusta, oli myös mahdollista, noudattamalla instrumentaalista rationalismia, hankkia maallista menestystä. Asetettiin päämäärä ja valittiin käytettävissä olevat työntekokeinot.

     Nyt tiedon määrä on kasvanut sellaisiin ulottuvuuksiin ja mittasuhteisiin, että siitä on vain haittaa. Viimeisen 30 vuoden aikana tieto on lisääntynyt saman verran, kuin sitä siihen saakka oli yhteensä. Turhan tiedon valtava määrä peittää aleen tarpeellisen aivojen kapasiteetin pysyessä ennallaan. Serverillä oleva tieto on eri asia kuin aivoissa oleva.

     Samaan aikaan kulutusmarkkinat tarjoavat jatkuvasti uusia turhia tarpeita ja tuotteita ammattien ja työnkuvien muuttuessa samassa tahdissa. Nuorten kehitys ei pysy mukana tässä markkinoiden muutosvauhdissa. Markkinavoimien siunausksellisuuden kääntöpuolena onkin niiden luonne kaiken epävakauden lähteenä. Liike-elämän etujen mukaista on  pitää markkinat tyytymättöminä.

     Tässä tilanteessa nuori tuntee olevansa hylätty ja eksyksissä ja on turhautunut. . Lähes puolet  valmistuneista haikailee järkevän työn perään. Heillä ei ole edessä enää vanhempiensa aikaan saannosten kaltaisia saavutusten kasaantumisia, vaan hermoja raastavaa epävarmuutta ja kokeiluja  elannon hankkimiseksi.

     Miten kasvatus koulutus vastaavat tähän tilanteeseen? Ne vain synkentävät näköalaa. Hallitus leikkaa lapsiperheiltä ja päiväkodeista.  Pitäisi ainakin olla mietitty, miten lapsia kasvatetaan tulevaan epävarmuuteen. Koulutuksesta leikataan satoja miljoonia euroja ja liike-elämälle annetaan yhä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa opetusohjelmien sisältöön. Liike-elämä edustaa vapaita markkinoita, joka kärjistäen sanottuna vaikuttaa kaikkein eniten siihen, mitä tarvitaan, tarjotaan, ihannoidaan ja mitä työntekijöitä ja kuinka paljon heitä pitää olla. Hetken päästä markkiant muuttavat mieltään, jolloin nuori on yhtä enemmän eksyksissä.

  Se koulutuksen näkökulma on katoamassa, joka vahvistaa minuutta  pysymään lujana vertauskohteena  houkuttelevan elämän epämääräisille ja epäluotettaville tarjouksille ja ihanuuksille. Tällöin koulutus ei tarjoa enää uomaa  raiteilla pysymiseen, kun sivulla myrskyää.

     Parhaiden liiketalouden yliopistojen parhaat professorit jo sanovatkin, että älkää valmistautuko pitkiin uriin vaan kokeiluihin, epävarmuuteen, hermojen treenaamiseen ja talousteorioiden käännöksiin (Zygmund Bauman, 2012).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3307. Ylen Jälkiviisaat raivostui

Karvala vetosi Kälviän kunnan kokeiluun, jossa pojat pantiin kanalaan katsomaan, kuinka kanat munivat ja pillin soidessa emäntä otti suurimmat munat ja vei ne punnittaviksi osuuskauppaan, jonka hoitaja lahjoitti ne illan hämyn tulessa ison talon palkollisille. Jäsenet Uljas, Perho ja Karvala kiivailivat, kuinka naiset ja ennen kaikkea tytöt eivät pääse eteen päin urallaan, kun pojat vievät työpaikat suuhunsa kuin mansikat metsiköstä. Tähän Uljas ehdotti, että pojille pitää perustaa oma matematiikka, joka sisältää vain ykkösiä ja nollia. Kaikki Jäsenet olivat samaa mieltä, että työssä pitää vallita tasa-arvo. Ja niinpä Uljas ehdotti, että kaikkein lantalapioiden varsi oli katkaistava saman mittaiseksi, koska kaikki tällä tavalla kaikki saisivat sontaa samalla mitalla. Tähän Karvala ei suostunut, vaan vaati superlapion käyttöön ottamista kaikille 40-vuotiaille poikamiehille, koska sillä tavalla heidän yhteiskuntakelpoisuutensa kehjettysi Ruotsin Reserviläisliiton vaatimalle tasolle. Tähä

3310. Ylen Jälkiviisaat oli hyvin vihainen Soinille

Ylen Jälkiviisaat oli viimoissaan, kun presidentiksi ei valittu kaikkien jyväjemmarien tuntemaa lihansyöjä Tehniä, vaan Studerius. Tämä mies on Soinin sanoin niin suuri, että mennessään Pohjanmaalle hänet pitää pönkätä latoon tunniksi ennen Laihian torin puhettaan. Saman latoon, jossa Sipilä harjoitteli valtiopäivien avauspuhettaan. Siksi siitä tuli sutta ja silppua, vaikka silppukone oli huollossa Keravalla. Kun kaikki alkaa mennä pieleen, siinä mene matalaksi myös Limingan pellot paljastaen samalla kepun suuren haaveen rakentaa mainitun pitäjän merenrantaan Euroopan suurimman lentokentän tuomaan kepun äänestäjiä Kongosta Kulmunia äänestämään. Tästä ladosta tulee myöhemmin pyhäinjäännös inspiroimaan, kuinka puolue paisuttuaan isoksi voi myös samoilla tulilla näivettyä sitruunaksi ilman, että äänestäjät eivät huomaa mitään, sillä niin suuri oli pelko vielä tupailloissakin.  Tällä välin kaikki nuoret miehet olivat jo Mäntsälän kohdalla menossa heinäseipäät olalla etsimään kesämökkejä, j

3237. Ylen eilinen A-talk oli Orpolle floppi, Henrikssonille timantteja

Ylen eilinen A-talk oli pääministeri Orpolle yhtä kujanjuoksua. Hän aloitti monta kertaa urheasti saman tosi virren, kuinka Suomi selviää vain työteolla velkaantumisen ollessa hurja 10 miljardin luokka vuodessa ja korkomenojen kivutessa lähes neljään miljardiin, jne. Saman aikaan Lindtmanin kertasi kerta toisen perään, kuinka yksinhuoltaja Liisalta viedään tuhkatkin pesästä, kun työttömyysturvasta leikataan ja yksinhuoltaja vähennystä typistetään ja ruoan hinta nouse pilviin ja saman aikaisesti rikkaiden verotus kevenee. Tämän levy pyöriessä jatkuvasti Lindtmanin sanoittamana Orpon ilme vaihteli uskollisen papin ja käytettyjen huonekalujen välittäjän ilmeiden välillä. Lopulta vieressä istuva Anna Maja Henriksson otti kylmästi Orpon paikan tämä jäädessä sivustakatsojaksi alkaen rauhallisesti kohta kohdalta käydä läpi, mitä hallitus tekee, jotta iskut eivät osuisi samoin köyhiin ja vähäosaisiin. Henriksson pelasti Orpon katastrofilta.  

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *