Sivut

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

646. Kolme näkökulmaa demareiden tulevaisuuteen

Antti Rinne korosti Seinäjoen puoluekokouksessa lähes kyllästymiseen saakka, että sosiaalidemokratia on kansaliike ja päätökset tehdään porukalla. Tämä on tietenkin vain välttämätöntä retoriikka. Mutta on siinä yksi merkittävä sana: kansaliike. Tämä tarkoittaa, että demarijohto ei voi soveltaa mitä tahansa mekanismia suunnitellessaan puolueen tulevaisuutta.

1.Pragamaattinen strategia: Tämä ajattelutapa näyttää olevan nyt voimissaan somekommenttien perusteella. Tässä strategiassa mietitään, pitääkö kurssi kääntää oikealle vai vasemmalle ja pitääkö olla nykyistä konservatiivisempi vai ei. Tämä ajattelun yksi kaunis tuote on Rinteen markkinoima lisäelvitys.

2. Reagoiva strategia. Tässä lähdetään liikkeelle sellaisista tulevaisuuden äänestäjäryhmiä, joiden ääniä demareiden kannattaa tavoitella. Tämä edellyttää monipuolista tutkimusta siitä, miten yhteiskunnan rakenne muuttuu ja millaisia yhteiskuntaluokkia meillä on. Saattaa hyvinkin olla niin, että paljon puhuttu keksiluokka kurjistuu. Millaisiin luokkiin se kurjistuu ja mitkä ovat tämän epäyhtenäisen joukon tarpeet? Strategialla pitää pystyä selvittämän nämä kysymykset.

3. Haastestrategia. Tässä käydään yhteiskunnan kimppuun mielessä syvät lailliset yhteiskunnalliset muutokset paremman elämän laadun puolesta. Strategia edellyttää näkemystä  globaalista kehityksestä, miten siihen voidaan vaikuttaa ja miten paikallisesti pitää toimia. Aikajänne on pitkä eikä strategia lupaa pikavoittoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti