Sivut

maanantai 13. tammikuuta 2014

543. Älykkäät ihmiset elävät pidempään

On roisi otsake.
Sanotaan heti aluksi, että älykkyyttä kyllä voi mitata, mutta tulokset kertovat vain testeistä suoriutumisesta.

Jos otetaan tässä älykkyyden jonkin laiseksi mittakepiksi arvostettuun oppilaitokseen pääsy ja siellä lopputyön laadinta, tämä indikoi keskimäärin henkilön olevan ainakin jossain määrin älykäs. Tällöin koulutus antaa henkilölle mahdollisuuden päästä vaarattomaan toimistotyöhön. Hän voi  ostaa hyvältä alueelta asunnon, alkaa harrastaa kavereiden kanssa suunnistamista, jopa golfia. Hän käy teattereissa ja musiikkitaloissa. Elinvuodet kasvavat, se selvää.

Ei tässä kaikki. Kun hän on läpäissyt koulutuksen ja  suorittanut lopputentit, hän pakostakin myös on joutunut tekemään valintoja, tietenkin mahdollisimman hyvä. Tämä johtaa siihen, ettei hän aina ohittele tiellä riskipaikoissa, päin vastoin. Hän ei juo itseään humalaan ja kaadu. Hän ei mene öiselle nakkikioskille, pitää ainakin suunsa siellä kiinni.

Tarinan henkilön elämä tienkään mene näin. Jos otetaan kuitenkin  kymmenen tuhatta tarinan kaltaista henkilöä, yli puolella elämän juonteet voivat olla esitetyn kaltaisia. Silloin hänen odotettavissa oleva elinikä on todennäköisesti  suurempi kuin kouluttamattomalla. Tähän voida väittää vastaan, että kyllä älykäs kouluttamaton voi välttää tarinaan vaarat. Kylä voi, mutta he ovat vähemmistössä, eivätkä muuta tilastollista keksiarvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti