Sivut

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

564. Seisovilta jaloilta kuolemaan

Vanhushuolta on ollut esillä mediassa, aiheesta muiden muassa A-studiossa ja  Ajankohtaisessa kakkosessa. On kuultu: vanhukset vaipoissa, vailla ulkoiluttamista, hiljaiset unohdettuna istumaan jopa päiväksi. Synkältä näyttää. Edunvalvonnan ulkoistaminen on saanut osan vanhuksista näyttämään maksu.

Hallituksen linjaus tukea kodissa asumista ja tehostaa palveluasumista on periaatteessa hyvä. Tämä eivät kuitenkaan toimi. Henkilökuntta on liina vähän.  Osa siitä on epäpätevää. Vanhuksilla ei ole varaa ostaa tarvittavia palveluja. Esimiehet ei osa useinkaan osaa johtaa hoitopalvelua ja siinä käydä tarvittava vuorovaikutusta. Hoitohenkilökunta ei uskalla tuoda esiin epäkohtia. Joutuu ikävän ihmisen maineeseen. Tv-ohjelmassa kuultu hämmästyttävä yksityiskohta oli, että yksityisissä palvelutaloissa asuvilla ei juuri näy omaisia vierailuilla. Ehkä se oli vain ohjelman sattumadetalji.

Sekaannusta keskustelussa aiheuttaa terminologia. Laitospaikalla saatetaan tarkoitta, milloin terveyskeskuksen vuodeosaston paikkaa, milloin sairaalaosaston paikka, milloin tuetun laitoshoidon paikkaa, milloin itse maksetun yksityisen palvelutalon paikkaa.

Hallituksen markkinoima idea on oireiden mukaista hoivaa: kun raihnastuu vähitellen pääsee tehokkaampaan silmälläpidon alle. Loogista, mutta väärässä kohtaa.

Nyt asiantuntijoiden pitää kääntää katseensa koko ikääntymisprosessiin. Arviolta noin miljoona sumalaista kärsii jonkin asteisesta kroonisesta sairaudesta, vakavasta  tai lievästä.

Nyt on sen kuuluisan societyn paikka, jota Katainen niin perään Kuuluttaa Iäkkäille väestölle ennen raihnautumista ja myös sen jälkeen tulisi opettaa, miten rainaisuutta voidaan torjua. Potilaskoulutus ei ole hyvä termi, ehkä kuitenkin osuva. Parempi kuitenkin kuin terveyskoulutus. Se saattaa tuntua siinä iässä hauskan absurdilta. Joka tapauksessa vapaaehtoiset olisivat oivia asiantuntijoita kouluttamaan ja  opastamaan senioreille fyysisen ponnistelun, ruoan, ruoanlaiton, henkisen vireyden, terveyden tilan itsetarkkailun merkitystä sekä niihin liittyviä niksejä. Tämä on ennalta ehkäisevää toimintaa ennen rollaattoria. Sitä ehkä ei tällöin tarvita lainkaan. Jos tässä onnistutaan vähäisessäkin määrin, tulokset voivat olla häikäiseviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti