Sivut

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

565. Veroparatiisit – salausalueita

Päivän HS:ssä asiantuntijat sanovat, että uusia veronkorotuksia on vaikeaa enää tehdä ja löytää uutta veropohjaa.

Pitäisikö taas kerran kääntää katseet harmaaseen talouteen ja veroparatiiseihin? Niissä on puolet maailman varallisuudesta. Yhä useamman asiantuntijan mielestä rahoitusmarkkinoilla on veroparatiisien salauspalvelujen, heikon säätelyn ja alhaisen verotuksen aiheuttama valuvika.

Yksityishenkilöt, kuten Suomessa on käynyt ilmi, kätkevät varovarojaan ja pankit riskejään tytäryhtiöihinsä salaisuuksien taakse. Asiantuntijat puhuvatkin jo veroparatiisien sijasta salausalueista. On London City, Luxemburg, Sveitsi, Liechtenstein, ja näiden ympärille sovitettuja palveluja. Ilmiö voimistuu, Euromarket jyllää. Se pystyy lainaamaan rahaa valtiota alhaisemmalla vakavarisuusvaatimuksilla. Tässä syystä sen finanssisektori paisuu verrattuna reaalitalouteen.

Salausalueen kasvua kuvaa, että Lähi-itä, Kiina, Dubai, Bahrain ja Singapore ovat myös leikissä mukana. Isossa-Britanniassa voi perustaa yhtiön ilman henkilötodistusta.

Nyt Suomessa esiin nostetut Fortumin ja Outotecin mätkyt ovat vain osa kansainvälistä verokikkailua. Pisimmilleen vietynä veroparatiiseissa sijaitsevien tytäryhtiöiden kautta voidaan väärillä siirtohinnoilla saada tulos näyttämään siltä, ettei tulosta synny todellisiin toimipaikkoihin lainkaan tai minimaalisen vähän.

Suomi ajoi rajusti kriisimaiden lainojen vakuuksien puolesta. Yhtä rajusti pitäisi ajaa salausalueiden alasajoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti