Sivut

tiistai 21. tammikuuta 2014

562. Säästäkää edes lapsetKilpailua on hyviin kouluihin, työpaikkoihin ja  vanhainkotiin. Elämme kilpailua kehdosta hautaan. Ainakin alkupäästä voisi vähän hellittää.

Mennessään peruskoulun lapsi ei menee sinne kilpailemaan, vaan elämään muiden kanssa, oppimaan olemaan yhdessä.  Kyse on siitä, miten lapsi oppii siellä suhtatumaan muihin ihmisiin  ja sitä kautta tuntemaan itseään ja lisäämään itsetuntoaan. Ei ole takoa päämäärätietoisuuden ja pitkäjänteisyyden pakkoa pieniin päihin.  Ei ole merkitystä tulevien opintojen kannalta, vaikka lapsi on aivan tavallinen oppilas muiden joukossa. Tavallisesta lapsesta voi ajan mittaan kehittyä huippu, jos halua.

Lahjakkuus ja koulussa menestyminen ovat eri asioita. Tutkimuksen mukaan ylioppilaskirjoituksissa eniten hyvä avosanojaa saavien vanhemmat kuuluvat yleensä korkeaan yhteiskuntaluokkaan, sivistyneistöön. Piristävä poikkeuksen oli perhe, joka juhli kahdeksan laudaturia kirjoittanutta katselemalla Speden Speljä nauhalta.

Luovuus ja lahjakkuus viriävät  vain oikeassa kasvualustalla. Siihen riittää hyvin vähäinen, mutta oikea ravinne. Kodin turva ja lämpö. Siinä missä vanhemmat voisivat auttaa opettaja, on lapsen piilevien kykyjen esiintuominen ja esille nosto.

Lapsuus on mysteerioita täynnä. Yksi on, miten suloisesti voivat mennä ristiin lapsen koulumenestys ja myöhempi pärjääminen työelämässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti