Sivut

maanantai 20. tammikuuta 2014

559. Petollinen kuuliaisuus

Kuuliainen voi olla vanhemmilleen, opettajalle, aatteelle, uskonnolle, mille tahansa auktoriteetille. Kuuliaisuus luo turvallisuutta. Se auttaa pysymään annetulla teillä ja  vapauta voimien  keskittämistä rajoitettuihin tavoitteisiin. Nöyryys ja kuuliaisuus voivat kulkea käsikädessä. Ne voivat kuitenkin tällöin muodostaa tappavan yhdistelmän.

Se jolle ollaan kuuliaisia, luo säännöt. Yhteiskunta ja sen mukana koulu tekevät näin.  Kuuliainen noudattaa sääntöjä. Jos säännöt ja niiden noudattaminen ovat moralisesti hyväksyttäviä, ne palvelevat yksilöä ja yhteiskuntaa, luovat  molemmille menestyksen ja  elinvoimaisuuden edellytyksiä.

Hyvään yhteiskuntaan kuuluu kuitenkin aina  protestihenkeä. Murrosikä on luonnon järjestämä  tilapäinen kamppailu  sääntöjä vastaan. Mielenosoitukset ja  protestivaalit kuuluvat demokratiaan. Oman tien kulkeminen luovasti sääntöjen rajamailla on yksi hyvän elämän taitolaji.

Kuuliaisuus fundamentalisteille voi katastrofin alku. Tässä kohtaa usein  nostetaan esille idän uskonnot, mutta on meillä tarjolla myös kotimaista tavaraa. Luterilaisuuden eräät uskonlahkot ovat sisään päin kääntyneitä, tarjoava pelastusta omilla säännöillään ja tuomiota omilla kokouksillaan. Niiden edustajat saattavat tunkeutua taloon  kotirauhaa rikkoen tarkastamaan syntisen elämän tyyliä. Jos ei parannusta tule, joutuu väistettäväksi, välit totaalisesti poikki, ystäviin sukuun.

Tässä kohta kulkijan on käännyttävä yhteiskunnan hyvän tarjonnan puoleen. Kullakin kykyjensä mukaan on vapauksia valita muiden muassa asuinpaikka ja elämän tyyli, ja työpaikkaa saa vaihtaa, jos työtä on. Suomi on tässä suhteessa hyvä maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti