Sivut

sunnuntai 19. tammikuuta 2014

558. Uudella Lastensairaalla avoimuutta päähän

Keräykseen rahaa lahjoittaneet ovat hienolla asialla. Lapset tarvitsevat uuden sairaalan.

Hankkeen puuhanaisena ja sille kasvot antanut Anne Berner on tehnyt loistavaa työtä varojen saamiseksi hankkeeseen.

Asialla on myös kääntöpuolensa.

Taloussanomissa 9.12. 2013 Aalto yliopiston professori Paul Lillrankin mielestä poliitikoilla on seinä- ja fasiliteettifiksaatio. Sairaaloilla on helppo kerätä irtopisteitä.

Professori Heikki Hiilamo pohtii, heikentääkö keräys veron maksualttiutta kansalaisten keskuudessa. Ministeri Huovinen eilen tv:ssä antoi ymmärtää, että tällainen hanke on poikkeus. Anne Berner on huolissan ikävästä kritiikistä.

Hanke on todella saanut paljon julkisuutta, sen jatko-organisointi ei.

Säätiön tarkoituksen määrää säädekirja.Säätiö on suljettu. Se täydentää itse itseään. Tiedottaminen noudattaa ulkoisesti kaikkia  hyvän tiedonkulun sääntöjä koti- ja face-sivuineen, mutta toiminnan ydin säätiömallin takia on suljettu.

Rahoitus-mallissa HUS ja valtio maksavat yhdessä puolet hankeen kustannuksista, yhteensä 80 miljoonaa euroa, ja yhdistys kerää 30 miljoonaa euroa. Loppuun säätiö ottaa markkinaehtoista lainaa. Berner vakuuttaa, ettei säätiö tavoittele sairaalalla voittoa, koska se on yleishyödyllinen hanke. Säätiön säännöistä ei kuitenkaan ole mainintaa voitoista eikä tappioista. On outoa, että julkiset varat päätyvät säätiön omistukseen.

HUS olisi sairaalassa vuokralainen. Mihin tahoon uuden sairaalan työtekijät ovat työsuhteessa? Miten säätiötä verotetaan sairaalatoiminnasta?

Säätiölakia ollaan juuri muuttamassa. Uusi lakiesitys sallii säätiöiltä liiketoiminnan kaltaista toimintaa. MOT-ohjelmassa 26.9.2013 todetaan, että uusi löysempi säätiölaki on huono työkalu syyttäjille ja tuomareille.

Yrityksissä pelätään, että säätiöt saavat uudella lailla kilpailuetua osakeyhtiöihin verrattuna. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vakuuttaa, ettei näin ole.  MOT-ohjelman mukaan mietintöä laatineen työryhmän sihteerinä on toiminut asianajaja Oili Kela, joka oli puolustusasianajajana Nuorisosäätiön oikeudenkäynneissä.

Avoimia kysymyksiä on paljon. Läpinäkyvyyttä tarvittaisiin nykyistä suuremmassa mitassa turhien ja väärien spekulaatioiden ja huhujen karsimiseksi hyvän hankkeen tieltä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti