Sivut

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

549. Autosi vakuutus on kallis

On yleistä ja myös luontevaa, että vakuutusyhtiö tarjoaa kotitalouksille vakuutuksien  keskittämistä, ja kuluttaja myös käyttää sen hyväkseen, säästö noin 5 prosenttia. Tässä paketissa on usein myös autovakuutus.

Verkkotalous aikana kuluttajat pyrkivät kilpailuttamaan massatuotteita, kuten kodinkoneita ja remontteja, jne. Sähkön kilpailuttaminen kimppaostoina on yleistä, esimerkiksi http://www.kilpailutasahko.fi/uudenvuodentarjous

Vakuutuksien kilpailuttaminen yhteishankintoina on tehty vaikeaksi. Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan jo rekisterin pitäminen halvemmista vakuutuksista kiinnostuneista vaatii meklarin tutkintoa. Vakuutuslain mukaan vakuutuksien kimppakilpailuttaminen ilman palkkiota on sallittua. Finva kuitenkin tulkitsee lakia niin, että jos pitää rekisteriä, siitä on myöhemmin tuloa.

Iso kysymys kuuluukin: voidaanko tarjota palvelu joka kerää yhteystietoja ihmisistä, joita kiinnostaa edullisempi vakuutus - ilman asiamies- tai meklaristatusta. Koska palvelu ei suoraan tarjoa vakuutusta, hintoja eikä tarjousta, mitään statusta tuskin tarvitaan. Kyseessähän voi olla pelkkää tilastollista dataa keräävä palvelu. Tässä kohtaa finanssivalvonta alkoi yskimään ja argumentointi kiertää kehää.

Autojen jälleenmyyjillä on lain sallimana poikkeuksena oikeus välittää vakuutuksia ilman meklaritutkintoa. Suurena asiakkaana ne saavat suuren alennuksen vakuusyhtiöiltä. Siksi niiden tarjoama vakuutus on usein  halvempia, kuin jos se on osana kotitalouden vakuutuspakettia. Siis vakuutusasiassa auton oston yhteydessä pitää olla tarkka. Sama lain poikkeus koskee ja  myös ammattiliittoja. Sieltä myös saa edullisia vakuutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti