Sivut

tiistai 14. tammikuuta 2014

546. Esimerkki kuntien välisen yhteistyön ontumisestaÄänekoski ja Uurainen olivat suunnitelleet viime syksyyn saakka yhteisymmärryksessä Hirvaskankaan Hirvimäen käyttöä asumiseen. Uuraisten kunnanjohtaja Juhani Valkama kertoi, että  Uuraisten puolella alueelle on rakennettu jo omakotitaloja ja päiväkoti sekä varattu omakotitaloille tontteja. Hänellä oli ollut vahva usko siihen, että Hirvimäen käyttö suunnitellaan jatkossakin, niin että se mahdollistaa alueen käyttöä laajemminkin asumiseen.

Vuoden vaiheen tienoilla Äänekosken kaupunki ilmoitti alueen käytön muutoksesta. Äänekosken kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen pitää aluetta logistisesti hyvänä paikkana yritystoiminnalle sekä myös louhinalle asumiskäytön ohella. Äänekoski aikoo tehdä alueesta kokonaisvaltaisen suunnitelman, johon kaikki osapuolet saava sanoa mielipiteensä. Uuraisten Juhani Valkama tokaisi tähän sarkastisesti: ”Äänekoski aikaa räjäyttää paikan” (Ylen alueuutiset 13.1.).

Tämä on vain yksi tosi esimerkki, miten kuntien yhteistyö tökkii. Tässä tapauksessa se ontuu juuri siinä paikassa, missä kunnat vakuuttavat yhteistyön pelaavan: maankäytön suunnittelussa. Uuraisten Valkaman sanoin yhteistyö ei toimi lainkaan. Tämä on valitettava, sillä maan käytön järkevä suunnittelu on  alueen kehitykselle elin tärkeää. Sitä paremmin se onnistuu, mitä laajemmassa perspektiivissä se voidaan tehdä.

Tällaisiin tapauksiin  tarvitaan kuntaliitoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti