Sivut

tiistai 14. tammikuuta 2014

545. Ketä politiikko kuuntelee

Kun esitelmässä sanat eivät mene perille, vika on aina esittäjässä. Näin sanovat logonomit ja puheterapeutit. Politiikassa tämä voi olla toisinkin, sillä politiikka ja tutkimustieto saattavat olla  aivan toiselta planeetalta  Tätä vahvistaa myös  ympäristösuojelun professori Pekka Kaupin kokemukset omasta aiheesta esitelmöiminen päättäjille.

Kun esitelmöidään poliitikoille, on kyse yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista. Luulisi, että asiat ratkaisevat. Mutta asia on niin, että ensisijaiesti esittäjä ratkaisee.

Ensiksi, tätä voidaan perustella sillä, että ihmissilmä on kaikkein herkimmillään  tehdessään havaintoja ihmishahmoista, kasvoista, eleistä. Nämä vetävät magneetin tavoin huomion puoleensa. Tässä tapauksessa esitelmän pitäjää. Tätä on mahdoton saavuttaa verkossa. Esittäjä on vallan käyttäjä.  Politiikko-kuulija ei arvioi esitelmän pitäjän kauneusaroja. Hän arvioi, miten esittäjä kokonaisvaltaisesti sopii yhteen esitettävän asian kanssa. Hyviä kombinaatiota on tuhansia, pahoja moninkertainen määrä.

Toiseksi, kannattaa huomata, että poliitikkojen mieleen jäävät sanat, eivät numerot ja powerpointit. Hyvä esittäjä menee pöydän taakse ilman papereita ja salkkua. Salkku voi olla etukäteen piilotettuna pöydän uumeniin. Jos salkku on mukana, se vie turhaa huomiota. Ei tarvita aluksi vitsiä. Voi alkaa asiallisesti kertoa juttunsa. Yksi asia pitää heti kuitenkin muistaa. Pitää antaa katseensa kiertää niin, että tulee kokonaisvaltaisen haltuun oton tunnelma, sekä esittäjälle ja kuulijoille. Tällainen kontakti tulee säilyttää koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti