Sivut

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

540. Maailman uhatRadio Classic uutisoi 11.1. 2014, että  viimeisimmän Maailman talousfoorumin talousvaikuttajat listasivat tärkeysjärjestyksen tällä hetkellä suurimmat maailmaan kohdistuvat uhat.

Ne olivat 1. Lähi-Idän epävakaus, 2. Työttömyys,  3. Tuloerojen kasvu, 4. Gyberturvallisuuden riskit ja 5. Ilmastomuutoksen hallinnan toimimattomuus.
Poimitaan listalta tuloerojen ja tytöttömyyden kasvut.

Kiinassa tuloerojen kasvu on huikeinta. Maassa kapitalismille on annettu lähes vapaat kädet. Tämän seurauksena  poliittinen ja liikemieseliitti kasvattavat omaa, lähiomaistensa ja lähipiiriensä vaurautta estoitta. Tämä tapahtuu osin sen kustannuksella, että perinteisiltä talopojilta, jotka luokkataisteluissa säästyivät, viedään puoli pakolla heidän maitaan suurten firmojen tonttimaiksi ja suurteollisuuden metsäpeltomaiksi. Kaupunkiin muuttamiseen tarvitaan lupa. Muutoin ei ”nauttia”  minimaalisista kaupunkieduista. Maa on kohta samassa tilanteessa kun Yhdysvallat: kapitalismi jyrää, demokratia kärvistelee. Venäjä on tunnetuin esimerkki siitä, mitä tapahtui kuin eliitti sai tuotantolaitokset epämääräisillä keinoilla käsiinsä. Siinä tapahtui valtava tulonsiirto kansalta eliitille. Sotshin kisarakentaminen paikallisten kiinteistöjä ”luvatta ja korvauksetta” purkamalla näyttää vain kiihdyttävän omaisuuden uusjakoa.

Saaman kaltainen tuloerojen kasvaminen on menossa muiden muassa Intiassa, Thaimaassa, Indonesiassa,  Philippiiniellä ja Afrikassa.

EU-maiden työttömyys on runsas 12 prosenttia. Afrikan maista on suurta painetta keinoille millä hyvänsä päästä EU-maihin töihin.

Jossain vaiheessa maapallon köyhä luokka kasvaa niin suureksi, että yläluokalta loppuu keinot niiden hallitsemiseksi. Kun köyhille ei riitä työtä, mitä heille tehdään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti