Sivut

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

531. Koulumatkat turvallisiksiVuoden alussa voimaan tullut koulujen järjestyksenpitoa koskeva  lainmuutos pääasiassa vain siunaa nykykäytännöt. Uutta on, että  jälki-istunnon ajaksi voidaan antaa työtehtäviä, kirjallisia tai fyysisiä. Peruskoulun opettaja vastusti aamun tv:n ajankohtaisohjelmassa työn teettämistä jälki-istunnossa. Hän perusteli kantaansa, että työ on oikeus, ei rangaistus. Tämä on kovin sininen ajatus. Iät ja ajat suljettuun rangaistukseen on kuulunut mielekäs työnteko, kaikkialla maailmassa. Uutta on myös kasvatuskeskustelu. Siihen voi osallistua myös vanhemmat. Hyvä idea.

Lakiin ei saatu mainintaa koulumatkoista. Niiden aikana tapahtuneet häiriöt ja kiusaamiset jäävät edelleenkin poliisiasioiksi ja vanhempien huoleksi. Toki koulualueella opettajat voivat  niihin puuttua, ottaa ne koulussa teema-aiheeksi ja pukareita nuhdella.

On ymmärrettävää, että lainlaatijat ovat varovaisia, miten kadulla kävelyyn voidaan puuttua, vaikka kävely olisi kuinka remuavaa tai jopa lievän pahoinpitelyn tunnusmerkit täyttävää.

Asiasta ei olisi kannattanut tehdä perustuslaillista kysymystä niin, kuin näyttää. Kysymys olisi voitu ratkaista esimerkiksi niin, että poliisilaitos olisi myöntänyt tietylle opettajalle määrätyin valtuuksin valvoa koulumatkoja. On selvää, että tässä olisi ollut monen suuntaisen pohtimisen paikka, miten valtuudet rajataan. Toinen kysymys on, onko opettajilla aikaa valvontaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti