Sivut

tiistai 7. tammikuuta 2014

528. Jari Tervon tv-show ja huippukirja

Kirjan hyvyys on lukijan käsissä, ainakin luulemme. Kirjallisuuden Finlandia palkinnon ratkaisee yksi henkilö. Ehkä näin on hyvä, parempi kuin komitea. Luin viimeksi vuonna 2012 palkitun Rosa Liksomin Hytti nro 6.  Se oli saanut HS:ssä hyvät arvostelut. Ei sytyttänyt.

Suurimmasta osasta kirjoista arvostelijat ja suuri yleisö eivät tiedä mitään. Kirjastot ovat täynnä niitä, osa hyviä. Kalle Päätalon tuotannosta kriitikoilla ei olut mitään hyvää sanottavaa. Hän oli kuitenkin kansansuosion kiistaton kuningas. Aloitteleva Väinö Linna ryhtyi kokeilujen jälkeen  kirjoittamaan realistisesti, niin kuin hyvältä tuntui. Tunteman sotilas sai murska-arvostelut HS:ssä Toini Havulta, mutta kansansuosion. Samnakaltainen uranousu tapahtui Olavi Viralle hänen luovuttuaan matkimasta Bing Crosbya. Suurelle yleisölle tuntematon Riikka Pelo nousi myyntilistojen kärkipäähän saatuaan teoksellaan Jokapäiväinen elämämme Finlandia palkinnon.

Nykyisessä taloustilanteessa tullakseen myydyksi kirjalla pitää olla markkinointikykyinen kirjoittaja ja kustantajansa runsas tuki. Tämäkään ei vielä takaa kirjan hyvyyttä.

Paljon julkkisuudessa esintyyvään ja älykkääseen kirjoilijaan liittyy riskinsä. Voidaan kysyä, miten Jari Tervon esiintyminen jokapäiväisissä showohjelmissa edistää hänen seuravan vakavahenkisen hittikirjansa syntymistä. Imagoon voi tulla samankaltainen särö kuin eräälle suositun sarjan äiti-roolin näyttelijälle. Hänen mennessä ruokaostoksille kauppias ihmetteli, miten vähän hän ostaa ruokaa viisihenkiselle perheelleen. Näyttelijä oli yksin eläjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti