Sivut

lauantai 4. tammikuuta 2014

525. Talousihme Suomi

Kuka muistaa vielä 2000-luvun lopun talousihmisten loitsuja? Suomi pienenä ja yhtenäisenä maana pystyy reagoimaan nopeasti maailmantalouden muutoksiin. Meidän säätelyjärjestämä sopii keynesiläiseen valtiovetoiseen elvytyspolitiikkaan kuin hevoselle länget. Kiinailmiötä pitää vain pelätä.

Me uskoimme moderniin kapitalismiin. Innostus ja usko olivat vahvoja, koska niin sanotuista yleisistä syistä johtuen pääsimme sitä soveltamaan muita pohjoismaita myöhemmin. Paperista tuli kolmas osa viennistä 2000-luvulla. Se oli ikuista.

Me uskoimme myös ehtivämme nopeasti kopioida länsimaiset johtamistavat, myös institutionaaliset ratkaisut. Nokia nakutti kuin kello.

Merrill Lynchin kaatui 2008 kuin salaman iskemänä. Niin ne siellä, missä kapitalismi on vahva ja demokratia heikko, meillä vahvat molemmat.

Kukaan ei tiedä tarkkaan, mitä seuraavaksi tapahtui. Taloustiede ihmettelee ja levittelee papereitaan. Eurooppaan alkoi laskeutua pitkä hämärä. Joku mutisi, ettei meidän johtamisjärjestelmämme niin häävejä ole. Emme ehtineet kopioida riittävästi. Toinen huokasi, että löysätkää sääntöjä, kyllä alkaa lappaa työvoimaa markkinoille. Kolmas haukkui yritysjohtoa.

Suomelta jäätyivät kädet. Sanokaa nyt taloustieteilijät kumpaa uskomme: työvoiman tarjontaa vai viennin vetämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti