Sivut

lauantai 4. tammikuuta 2014

524. Kollajan altaan rakentaminen

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus puoltaa lausunnossaan Pohjolan Voimalle Kollajan altaan rakentamista. Suunnitellusta altaasta tekee erikoisen sen syvyys, keskimäärin noin viisi metriä. Tästä seuraa, että säännöstelykorkeus vaihtelee 10 metriä, veden pinnan äärikorkeuksien ero on 10 metriä.

Tällöin on selvää, että jos allas rakennetaan, sen virkistyskäytön arvo on mitätön. Rakentaminen edellyttää koskien suojelulain muuttamista ja vapaamielistä tulkintaa Natura 2000 suojelun rajoituksista.

Siis Pohjois-Pohjanmaan Ely ehdottaa ja Sipilä kannattaa, siinä on hyvä veljespari. Suunnitellun altaan sähköenergian tuottoa vastaa yhden keskisuuren kaupungin sähkön kulutusta, 0,2 promillea koko maan sähkön kulutuksesta.

Sipilä perusteli rakentamista positiivisella vaikutuksilla alueen ja sen asukkaiden talouksiin sekä altaan käyttämistä tuulivoimaloiden sähkön tuotannon tasaajana. Järkeviä perusteluja. Pohjanmaan vesistöjärjestelyhankkeet toteutettiin 1970- ja 1980-luvuilla tulvasuoejelun tarpeisiin, lähes tasamaalle. Ne maksoisivat valtiolle noin kolme miljardia euroa.

Allashanke on seuraavan hallituksen päänvaiva. Saattaa hyvinkin olla, että altaan nouseminen nyt  päivän agendalle on myös poliittinen teko. Sillä herätellään lisää pohjoisen äänestäjiä keskustan riveihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti