Sivut

torstai 2. tammikuuta 2014

521. Kuittipakko – kuitti sähköpostiin

Vuoden alusta tuli voimaan kuittipakko. Se koskee jokaista elinkeinoharjoittaja pienin poikkeuksin. Täytyy vain toivoa, että aluevirastoilla on resursseja valvoa kuittirumbaa. Muuten laki on turhaa.

Toivottavasti verottaja hyväksyy iZettlen kaltaisen järjestelmän. Siinä maksu suoritetaan kännykän kortinlukijaan. Samalla kuitti tulostuu saajan sähköpostiin, ei papereita

Kuittipakko on yksi keino harmaantalouden kitkemisessä. Se aiheuttaa 5-10 miljoonan vuosikustannukset elinkeinoharjoittajille. Verotulo voi olla samaa suurusluokkaa.

Kuittipakko on kuitenkin hyvä signaali harmaantalouden harjoittajille. Mutta miksi hallitus suhtautuu nihkeästi harmaantalouden suurien pesäkkeiden selvittämiseen. Nihkeys tuli  esille hallitusneuvotteluissa, jossa ruotsalainen kansanpuolue vastusti resurssien lisäämistä harmaantalouden kitkemiseen.

Jonkin kaltainen nihkeys verovelkojen perimiseen joiltain tahoilta näkyy myös siinä, ettei verohallitus nostanut syytteitä eräiden henkilöiden varojen kätkemiseen veroparatiiseihin, vaikka tarvittavat tiedot olivat käytettävissä.

Nyt puolestaan on menossa kummallinen prosessi Fortumia vastaan. EU-maat, Suomi ja Ruotsi, penäävät yhtä aikaa yhtiöltä verosaatavia Belgiasta. Fortum sanoo maksaneensa jo verot Belgiaan.

Kokonaisuudessa näyttää siltä, että  taistelussa harmaataloutta vastaan otteet ovat hajanaisia vailla kunnon strategiaa. Puuttuu toimenpideohjelmaa, joka on tarkoitettu toteutettavaksi.

Kuittipakko on hyttysten hyrinää, mutta näyttävä ele hallitukselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti