Sivut

torstai 2. tammikuuta 2014

520. Kuka ohjaa keskustelujen suunnan

Tietenkin niiden pitäisi sanansa sanoa, joilla on yhteiskunnallisesti merkittää viestimistä. Presidentti uudenvuoden puhe oli sellainen. Katainen floppasi puheessaan. Ei ole mitään merkkejä hänen korostamastaan henkisestä murrosta yksilöllisyyteen. Puhe oli sisällötön.

Suomessa on kolmatta kymmentä yliopistoa ja korkeakulua. Missä viipyy näiden painavat puheenvuorot? Eivät näy yliopistot johtamassa tärkeistä teemoista keskustelemista. Päin vastoin hiljaista on. Professori Matti Wiberg kaipaisi parempia laskelmia poliittiseen päätöksentekoon. Hyvä havainto. Monessa käytännön tilanteessa on tullut ilmi, ettei yliopistomaailma pysty antamaan ad-hoc käyttökelpoista informaatiota jonkun budjettihankkeen suunniteluun. Jos halutaan yliopistotietoa pitää organisoida hanke. Tämä on osin ymmärrettävää. Ei korkeakouluista noin vain noudeta ratkaisuja. Tuntuu kummalliselta, ettei yliopistoilla  ole mitään merkittävää kerrottavaa yhteiskunnalisesti merkittävistä tukimustuloksista.

Hallituspuolueiden ministereitä ei juuri heru suuria linjauksia. Näyttää siltä, että SITRA on ottamassa tässä ministereille  kuuluvan roolin. Filosofeista vain Himanen on saanut sanansa läpi. Ansaitsemaansa keskustelua hänen ja kumppaneiden raportti ei ole saanut. Miksi?

Börn Wahlroos laukoo viisauksiaan  joko huvikseen tai muuten vain. Ne elävät päivän tai kaksi.
Muutamat sanomalehdet  pitävät yllä kannattamaansa teemaa, kuten HS kestävää kehitystä.

Yksi aihe on nyt kohonnut tärkeäksi keskustelun kohteeksi. Sen nosti esille viimeksi Juhana Vartiainen ja nyt työnantajajärjestöt ja valtiovarainministeriö: työperäisen maahanmuuton lisääminen. Lisäämistä puoltavat faktat ovat selkeät. Keskustelua ja sen jälkeen päätökset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti