Sivut

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

518. Presidentin puhe

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuoden puheessa oli monta tärkeää sanomaa. Siitä kuulsi läpi, ettei Suomen rooli ole suinkaan jököttää paikallaan pohjoisen reunalla. Pitää jatkuvasti arvioida, miten Suomi voi olla apua maailmanyhteisön ristiriitojen ratkaisemisessa ja yhteisöjen  kehittämisessä. Passiivinen asenne ei riitä.

Sata vuotta sitten alkaneen maailmansodan seurauksena Suomi syntyi Euroopan osaksi. Suomi kuuluu Eurooppaan. EU-vaalit eivät ole vaalit vaalien joukossa. Niissä ratkaistaan, mitkä voimat hallitsevat ja mihin suunta Eurooppa unionia viedään ja mikä on Suomen tie siinä. Presidentti painotti uusien hallitusten vastuuta EU:n  tulevaisuudesta. Uusien hallitusten toiminta vaikuttaa keskeisesti tulevaisuuteemme eurooppalaisina. Sai vaikutelman, että tässä ollaan nyt murroskohdassa.

Hän puheensa rivien välistä kävi ilmi, että hallitusten kannattaa koko ajan muista, mitä varten EU on. Se turvaa vapautta ja vakautta.  Pitää olla rehellinen ja muistaa, millainen alkuperäinen vakaus- ja kasvusopimus on. Pitää löytää väylät miten edetään. Hän varoitti, että yhteisvastuun lisääminen johtaa kohti federalismia. Luoton antajat vastatkoon lainoistaan

Vauraudet ovat jakautumassa uudella tavalla. Puhetta voi tulkita niin, että  keskiluokat ovat saamassa kilpailijan niistä, joille siirrettään uudella teknologialla uutta työtä. Tämä oli selvä vihjaus EU-maiden elintason laskuun kohdistuvasta uhasta, jopa välttämättömyydestä.

Kokonaisuudessa puhe oli tiivis. Lähes jokainen lause tuntui  tarkoittavan reaalimaailmassa jotain menossa oleva prosessia, jota uuden vuoden puheessa ei ole tarkoituksenmukaista enempää käsitellä.

Miellyttävänä loppusanomana oli toivomus, että ihmiset välittäisivät yhä enemmän toisistaan, kukin kykyjensä mukaan.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti