Sivut

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

517. Maailman suurin innovaatio


Uusi vuosi alkoi eilen ensimmäisenä Tyynellä valtamerella. Näin vuoden alussa  sallittakoon esittää toinenkin kysymys: mikä on maailman suurin innovaatio.

Ennen vastauksen, mielipiteen, kertomista kannattaa huomata, että meitä on seitsemän miljardia  vastaajaa ja lisää tulee. Ei tarvitse mennä  Pentti Linkolan linjalle, mutta huonosti käy, jollemme saa väestön kasvua kuriin. Maapallomme kantokykynä on pidetty kymmentä miljardia ihmistä. Kehitystä kuvaa, että suurten ikäluokkien kouluissa me opimme: meitä on alle kuusi miljardia.

Nykyinen pitkään jatkunut leuto sää ei vielä merkitse maagisen maapallomme rajojen koputtelemista. Mutta jos tulee neljäs peräkkäinen luminen talvi Etelä-Suomeen, ilmatieteen laitoksen asiantuntijan mukaan riskirajoilla liikutaan. Oli hätkähdyttävää huomata eilisen illan televisoissa Kiinassa juhlittavan henkistyssuoja kasvoilla vuoden vaihtumista.

Niin se suurin innovaatio. Mennään sitä ennen Etelä-Amerikan sademetsään. Siellä eukalyptus ahmii sademetsää paperikoneen kitaan vietäväksi. Ei kone ole mitään, vain rautaa. Suurin innovaatio on ravintoketjun lyhentyminen. Se on lyhentynyt metsästyksestä  keinolannoitettujen peltojen kautta suoraan ihmisten pöytiin ( prof. Raul Montenegro, 2008). Ennen ruoan hankinta  kalan ja riistan pyynnillä heimon suihin oli armotonta kokopäivätyötä. Se tuottavuus oli mitätön verrattuna tämän päivän ruoan tuotantoon.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti