Sivut

tiistai 31. joulukuuta 2013

516. Kataisen uudenvuoden tervehdys

Katainen totesi uuden vuoden tervehdyksessään, että asuomalaiset kaipaavat yhä enemmän yksilöllisiä ratkaisuja ja valinnan vapautta. ”Ylhäältä päin rakentuva Suomi ei enää toimi. Holhouksen sijasta haluamme olla elämämme päättäjiä, kun siihen valmiudet.”

Kataisen puheet on pantava poliittisiin raameihinsa. Mies puhuu kuin mies puolueelle. Kenen muiden valinnan vapauksista hän puhuu? Koulutuspaikkoja vähennetään ja laitospaikat lakkautetaan. Noin 700000 ihmistä elää köyhyysrajan (noin 1100 euroa kuulaudessa) ala puolella. Ihmisten mediaanitulo 1900 euroa kuukaudessa. Eläkeläisiä on 1,3 miljoona. Heidän mediaanieläke on alle 1500 euroa kuukaudessa.

Kuntauudistusta johdetaan voimakkaasti ylhäältä päin, samoin sote-uudistusta. Ict:tä ollaan jämäkästi viemässä saman katon alle. Pääministeri vahvistaa esikuntaansa ja keskittää selvitysmäärärahoja ennätysmäärän kansliansa käyttöön. Jopa ministeriötä ollaan keskittämässä yhdeksi suureksi valtioneuvostovirastoksi. On vaikeaa keksiä syytä Kataisen suureen henkiseen muutokseen, päin vastoin.

On totta, että maassa on runsaasti henkilöitä, jolla on varaa itse muotoilla elämänsä sisältö ja laatu. vaihtoehtoja on. Nämä henkilöt eivät kaipaa Kataisen puheen rivien välistä pilkistävää kansalaisyhteiskuntaa. Se on kuollut. Big Societyä, kukin huolehtikoon itsestään, ollaan työntämässä hyvinvointivaltion tilalle.

Kun köyhät ja vanhukset joutuvat ahdinkoon, siihen on hyvänä apuna vapaaehtoistyö. Sitä kannattaa myös Katainen, mutta se ei ole vähäosaisten valinta. Se on auttajien valinta, hyvä teko.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti