Sivut

sunnuntai 29. joulukuuta 2013

512. Vartiaisen maahanmuuton ja työvoiman tarjonnan lisääminen ja Sipilä

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen esittää blogissaan (www.vatt.fi/ajankohtaista/kolumnit) työvoiman tarjonnan kasvattamista, maahan muuton lisäämistä ja työmarkkinoiden joustavoittamista kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi. Tuekseen mielipiteelleen hän ottaa Ruotsin kokemukset.

Vartiaisen näkemys on ekonomistin näkökulmasta on aivan oikea. Kun panoksia listään, tulosta varmaankin syntyy, vaikka osumatarkkuus olisikin  huono. Toinen puoltava argumentti hänen ajatuksilleen on se, että maahanmuuton lisääminen ja työelämän joustot ovat meidän itsemme päätettävissä hyvinkin nopealla aikataululla ja varmalla tavalla, jos niin halutamme.

Vartiainen tuntee erinomaisen hyvin Ruotsin ja Suomen talouden perusteet ja lainlaisuudet sekä maiden poliittiset ilmastot ja myös sen, miksi hänen ajankohtainen ja järkeen käyvä esityksenä ei mene meillä Suomessa läpi.

Ruotisissa on ollut vallassa sama oikeistoblokki vuosikausia. Se on pystynyt ajamaan työvoiman riittävää tarjontaa ylläpitävää politiikkaa. Jos meillä lähdettäisiin nykyistä radikaalimmin tälle tielle, se tarjoaisi demareille, vasemmistoliitolle ja perussuomalaisille väkevän aseen mihin tahansa vaaleihin. Hallitushan on jo nyt vajepaketissaan mennyt lievästi tähän suuntaan kotihoitotuen ratkaisullaan ja pätevyysvaatimuksien lieventämisellään.

Sipilää sietää kuitenkin  pitää silmällä, kuten Unto Hämäläinen päivän HS:ssä totesi. Hän voi olla mies, joka kääntää tässä asiassa  maan Vartiaisen kannalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti