Sivut

lauantai 28. joulukuuta 2013

511. EU:n pankkivalvontamekanismi ja hurjat finanssipiikit

Syksyllä 2014 Euroopan unioniin ollaan luomassa pankkivalvontamekanismia, jossa on mukana kansalliset valvojat, Suomessa Suomen Pankki ja  finanssivalvonta. Tavoitteena on luotettava ja varma EU:n kattava pankkijärjestelmä.

Tämä on erittäin haastava tehtävä. EU-maiden finanssikaupan arvo on noin 90 kertaa suurempi kuin maiden bruttokansantuotteet. Tämä osoittaa, että pankit ovat irronneet perustehtävästään ottaa ja lainata rahaa korkoa vastaan hyviin tarkoitusperiin, kuten kannattaviin investointeihin, järkevään yritystoimintaan, maatalouden kehittämiseen, oikein mitoitettuun asuntotuotantoon, uusiintuvaan energiaan, perusinfraan.

Totta kai näihin sisältyy riskejä, mutta kohteet ovat  reaalimaailmaa ja läpinäkyviä. Suurin osa tällaisista investoinneista nousee aina jaloilleen, jos alku osoittautuu vaikeaksi. Pelkät finanssituotteet ovat aivan toisesta maailmasta. Ne ovat virtuaalista rahaa, niillä keinotellaan, ne romahtavat, ne saattavat kadota kuin tuhka tuuleen.

On selvää, ettei syksyllä 2014  luotava pankkivalvontamekanismi pysty panemaan kuriin hurjinta finanssikauppaa. Jos se onnistuu poistamaan jyrkimmät  finanssipiikit, se vakauttaa pankkisektoria jo huomattavasti. Finanssipiikit ovat juuri niitä, jotka aiheuttavat epävakautta ja romahduksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti