Sivut

lauantai 28. joulukuuta 2013

510. Verenpaine ja sokeri hälyttävät - ei vyötärömitta

Usein  verisuonitautien riskien ennustamisen idikaattoriena käytetään vyötärön mittaa, naisilla 80 ja miehillä 94 senttimetriä. Kuten tiedetään, näiden arvojen ylittäviä uhka niin sanottu MBO, metobolinen oireyhtymä.  Lääkärit ovat tienneet jo kauan, etteivät nämä mitat riitä muuta kuin lähinä ulkonäön arviointiin. Sehän ei ole lääkärin tehtävä.

Lääkäreiden mukaan vyötärön mittta alkaa menttää merkitystään, kun henkilöllä on korkea verenpaine ja sokeriarvot yläkantissa. Nämä inkaattorit on todettu universaaleiksi, eli kaikkialla päteviksi. Sokeriarvoihin voi jokainen vaikuttaa omien ruokatotumuksien muutamisella.

Verenpaineseen kanttaa suhtautua vakavsti. Se on suurin aivoinfarktin aiheuttaja. Erään aamun tv-kotilääkäri piti lähes ehdotomina rajoina 80-120 mmHg.

Ylivoimaisesti paras keino verenpaineen alentamiseen on liikunta. Veranpaineen saaminen lääkkellä aisoihin on vaatii kärsivällisyyttä ja uesin oman  kotimittarin. Säätely voi olla jopa niin tarkkaa, että joudutaan ottaaan esimerkiksi kaksi  kertaa päivässä neljäs osa viidesta milligrammasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti