Sivut

perjantai 27. joulukuuta 2013

508. Koulukiusaamisen logiikkaa

Eihän tässä aiheessa pitäisi olla mitään logiikkaa. Mutta on siinä. Ei kiusaaminen tapahdu sattumalla.

Ryhmä aiheuttaa kiusaamisen. Harva kiusaa aivan tuntematonta kadulla. Mutta kun on ryhmä, on myös ryhmän sisäisiä toimintamalleja ja käytöstapoja, joita vasten peilataan omaa ja muiden käytöstä ja tekemisiä. Ryhmässä leviää nopeasti juorut, uhkatekijät ja enemmän tai vähemmän tosipohjaiset pikku tarinat, ryhmä tiivistyy monessa kohdassa ja  moneen suuntaan.

Ryhmään muodostuu aina yksilöitä, kellokkaita, jotka haluavat käyttää valtaa. Näin ryhmään muodostuu myös hierarkioita. Yksi vallan käytön muoto on, että  hierarkian ylätasolla oleva valitsee ryhmästä jäsenen, johon hän kohdistaa vallan käytön muotona epämiellyttävää käytöstä ja joka vähiten tätä vastustaa. Muut kellokkaat yhtyvät epämiellyttäviin tekoihin ja käytökseen. Niinpä 80 prosenttia tapauksista kiusaajat löytyvät omasta ryhmästä.

Tutkimusten perusteella (Christina Salmivalli, 2009) tärkeä havainto on, että jos löytyy kolmannen osapuolen vastustamista ryhmän sisältä, kiusaamien vähitellen loppuu. Siksi on tärkeää, että jokainen vastustaa kiusaamista ja havaitessaan sitä, ilmoittaa sen tavalla tai toisella kiusaajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti