Sivut

perjantai 27. joulukuuta 2013

507. Keva ja veroparatiisit

Veroparatiisikeskustelu lehtien palstoilla on yhtä suosittu aihe kuin harmaa talous. Molemmat herättelevät sopivasti moraalisia tuntojamme ja eettisiä arvojamme. Veroparatiisitoiminnasta aiheutuvista tulojen menetyksistä valtiolle ei ole oikeastaan mitään tietoa. Harmaan talouden tulon menetyksien haarukka Suomessa  on suuri, epävirallinen 4-10, virallinen 4-6 miljardia euroa vuodessa. Nyt päivän HS:n mukaan Keva on käyttänyt 150000 euron edestä konsulttipalveluja veroparatiisisuunnitteluun.

Mailman varoista puolet on veroparatiiseissa (IFM). Tällöin on täysin ymmärettävää, että veroparatiisisuunnitttelu ja sen konsultointi ovat nyt laillista liiketoimintaa ja pysyvät sellaisina niin kauan kuin Yhdysvallat ja Euroopan unioni eivät tee asialle muuta kuin  julkisuudessa sitä silloin tällöin päivittelevät.  Delawaren osavaltio,  Britannian kruunun alainen Mansaari ja Luksemburg kelpaavat hyviksi esimerkesiksi, millaisilla alueilla tätä  toimintaa harjoitetaan.

Kevan tapauksessa Laura Räty vaati julkista keskustelua Kevan verosuunnittelusta. Se on kaunis ele, mutta jokseekin turhaa, sillä mikään taho ei vakavissaan halua lakauttaa veroparatiisitoimintaa, ei edes Suomen verohallitus. Kyynikko sanoo, että veroparatiiteissa  pitää aina olla taseen toinen puoli maailman varoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti