Sivut

torstai 26. joulukuuta 2013

506. Muistomerkeillä käynti

Televisio 1:n uutisissa kerrottiin Japanin pääministerin Shinzo Aben vierailusta kiistellyssä Yasukun pyhäkössä. Siellä on muistomerkki sodissa kaatuneille japanilaisille.  Etelä-Korea ja Kiina ovat ilmaisseet ärtymyksensä Aben eleelle.

Kieltämättä Japanilla on kiistanalainen menneisyys. Maa oli täysin suljetti 1850-luvun puoli väliin saakka. Maasta ei  saanut poistua ja sen teknologia oli takapajuinen. Sen laivastolla, jota se toden todella olisi tarvinnut, ei ollut edes kunnollista telakalle vetokoneistoa, vaan laivat vedettiin käsin kuivalle korjattaviksi.

Sisällissodan jälkeen 1870 maa alkoi hämmästyttävällä tavalla teollistua ja laajeta lähinnä brittien avustuksella. Tässä kohtaa väistämättä tulee mieleen, aikoiko Japani jo tällöin tulla Britannian kaltaiseksi suurvallaksi. Kuten tunnettua on se, loi valtavan imperiumin laivastoineen, sotavankeineen ja alistamisineen.

Lyötynä maana Japani nousi nopeasti. Se pystytti Yasukunin pyhätön. Nyt muu maailma kritisoi Aben käyntiä siellä. Maailmassa on monia tuskallisia muistomerkkejä kuten Auschwitzissä ja Katynissa. Molemmilla ovat käyneet yhtä aikaa asianomaisten maiden johto.  Tässä yhteydessä ehkä voidaan kysyä, missä viipyvät Venäjällä Stalin uhrien ja Yhdysvalloissa orjuuden kärsimysten muistomerkit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti