Sivut

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

500. Venjä ja Niinistö

Tänään Hufvudstadsbladetissa  presidentti Niinistö on toteaa, että Venäjä on loitonnut lännen arvoista. Putinin toisella kaudella länsimaiset toimintamallit ja demokratia ei ole edenneet siinä määrin, kuin  ensimmäisen kausi antoi odottaa. Niinistö toivoo länsimaiden tukea maan demokratisoinnissa.

Professori Stephen F. Cohen New Yorkin yliopistosta on painottanut, tarkoittaen Venäjää, ettei mikään kansakunta voi menestyä ellei sillä ole edes nimimaalinen yhteisesti ymmärretty menneisyys. Tsaarien valtakaudet ei ole tällainen menneisyys. Ei stalinismi eikä neuvostovalta  ole Cohenin perään kuluttama historian ankkuri.

Nyt Venäjällä näyttää vaikuttavan kaksi päävirtausta ilman yhteistä minimaalista sisäistettyä historiaa.

Ensimmäisen, lähinnä intellektuaalisen, suunnan  mukaan maan raaka-aineet pitää jalostaa korkea laatuisiksi tuotteiksi ja perusinfra nostaa jaloilleen. Tähän taas ei päästä ilman aitoa demokratiaa, joka parantaa tuottavuutta ja  päästä luovuuden irti.

Toisen suunnan mukaan keskitetyn johdon täytyy pitää teollisuus hallinnassaan ja tätä kautta luoda maalle elinvoimaisuuta.

Kummankin suuntauksen eteen päin menoa jarruttaa Stalinin vainoista selvinneiden ja heidän jälkeläistensä kokemukset ja muistot gulageista, leireistä. Länsimaat usein aliarvioivat tämän merkityksen Venäjän kehitykselle. Tänään Mihail Hodorkovski sanoi Saksa televisiossa poliittisia vankeja olevan runsaasti vankiloissa ilman kytkentää Jukos-yhtiöön.

Putin pyrki toteuttamaan  ensimmäisellä kaudellaan ensin mainitun suuntauksen oppeja, mutta toisella kaudella kääntyi toisen virran vietäväksi ilmeisesti peläten maan vajoamista muutoin sekosortoon. Hän pyrkii nyt modernisoimaan valtiota ”uusstalinismin” sateenvarjon alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti