Sivut

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

499. BIG DATA:in äitiJoulukuun Helsingin yliopiston Yliopisto-lehdessä oli BIG DATA:sta lyhyt kiva juttu. Kaikki kuiskivat siitä, mutta kukaan ei tiedä, mikä se on, tai ei halua puhua siitä julkisesti. Paljon siitä on vitsejä väännetty. Akatemiatutkija Antti Honkela sanoo, että vakavahenkinen ihminen haluaa kaihtaa tällaisen määrittelyä.

Yksinkertaisimmillaan BIG DATA on, mitä se sanoo: Todella paljon informaatiota, niin paljon, että tavalliset tietokoneet ja tietokantaohjelmat murtuvat sen alle.

Tietojenkäsittelytieteen professori Pertti Myllymäki painottaa, että olennaisempaa kuin datan määrä on sen laatu. Ennen kerättiin dataa, kun oli selkä hypoteesi, nyt syntyy moniulotteista ja  kompleksista dataa ilman varsinaista ongelmaa.

Nyt kun Suomessa kaivataan tuoreita liikeideoita ja yrityksiä ja valtio on vapauttanut datansa julkiseen käyttöön, innovatiivisten yrittäjähenkisten ihmisten pitäisi paneutua vakavasti selvittämään, miten eri viranomaisten halussa oleva dataa ja niiden yhdistelyä voidaan käyttää liiketoiminnassa. Sitä kyllä käytetään, mutta aivan liian niukasti. Kuten tiedetään Yhdysvalloissa, on esimerkiksi palvelu, josta saa lähimmän pätevän lääkäriin ”juuri sinun tautiisi”. Tämä kaltaisia yrityksiä kaivataan nyt Suomessa. Esimerkiksi Petri Myllymäen johdolla on kehitetty algoritmi, miten muinaisten tekstien DIG DATA:sta saadaan polku, jota pitkin tekstit ovat muuttuneet ajan kuluessa.

Suuri osa BIG DATA-liikeideoista luultavasti olisi maanläheisiä. Toteutuessaan Ollilan liikenneraportin BIG DATA yhdistettynä väestörekisteriin olisi varmaankin jonkinlainen BIG DATA:in äiti
  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti