Sivut

lauantai 21. joulukuuta 2013

498. Valtion tuloverot tulevat keskiluokaltaJutta Urpilainen oli tänään HS:ssä huolissaan keskiluokan puolesta. On totta, että globaalinen työnjako ja automaatio kurittavat eritysesti keskiluokkaa. Ministeri Huovinen sanoi hätkähtäneensä Suomen terveyseroja. Professori Hiilamo on niistä myös huolissaan blogissaan 20.12. Keskiluokan hätään voidaan lisätä vielä koulujen eriarvoistuminen, mikä johtaa myös sen kurjistumiseen pidemmällä aika välillä.

Mutta kuuluu keskiluokalle myös hyvää. Tuskin keskiluokan elinolot absoluuttisesti heikkenevät, suhteellisti kylläkin. Kunnat tarvitsevat vuosittain lähes kymmenen tuhatta uutta työntekijää eläköitymisen takia ja vanhushuolto lisää käsiä.

Urpilainen kaipaili myös hallituksen teollisuuspolitiikkaa korvaamaan 150 tuhannen työpaikan katoamista, mikä on tapahtunut viiden viimeisen vuoden aikana teollisuudesta.  Tuskin valtio voi mitenkään merkittävästi vaikuttaa tällä politiikallaan työllisyyteen.

Tietenkään ei saisi soimata pk-sektoria. Jokainen yritys on itsenäinen yksikkö ja sillä selvä. Mutta kyllä hallituksen on vihdoinkin sanojen sijasta aika tehdä jotain radikaalia pk-sektorin eteen. Tukien jakaminen on väärä lääke. Osa vanhoista pk-yrityksistä on varmaankin mukautunut nykyisiin raameihinsa, mutta uusiin ja nouseviin yrityksiin hallitus voi pidemmällä aikavälillä vaikuttaa koulutuksen kautta. Mutta yrittäjähenkisyyttä on erittäin vaikeaa puhaltaa enempi kuin sitä on.

Valtion talouden kannata keskiluokan kurjistuminen on tuhoisaa, sillä valtaosa valtion tuloveroista tulee keskiluokalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti