Sivut

lauantai 21. joulukuuta 2013

497. Yrittämiseen auton ajo-opetuksen kaltaista koulutusta


Päivän HS:ssä Etlan tutkimusjohtaja Mika Malirannan ja Jyväskylän yliopiston professori Tarmo Mannisen mukaan Suomessa saattaa olla paljon huonosti johdettuja yrityksiä. Tässä he viittavat muiden muassa sukupolven vaihdoksen tekemistä liian houkuttelevaksi veroeduilla, jolloin johtoon voi tulla huonosti motivoituneita lähisukulaisia. 

Ajankohtaisen kakkosen ohjelmassa 17.12 Baretnskeskuksen johtaja Martti Hahl ihmetteli suomalaisyritysten haluttomuutta osallistua Norjan, Ruotsin ja Venäjän arktisten projektien tarjouskilpailuihin, vaikka yrityksillä on saatavilla joka kuukausi uusi 20-sivuinen tarjousluettelo. Projekteissa pyörii investointirahaa 70-220 miljardia euroa. Hahl jopa sanoi provosoivasti, että suomalaiset eivät ole myyjiä vaan odottajia. Ruotsalaiset pitäisi palkata myyntimiehiksi.

On myös itsetutkiskelun paikka, miksi meillä kokonaisuudessaan vienti ei vedä. Maalla on koulutuettua työvoimaa ja raaka-aineita. Perusinfra on kunnossa ja oikeusvaltio toimii. Monen asiantuntijan mielestä Suomen pk-yrityksissä on olemassa suuri vienti- ja  työllistäjäpotentiaali. Onhan pk-yrityksiä noin 200 tuhatta. Kaikkein hätkähdyttävintä on, että suurin osa pk-yrityksissä ei halua kasvaa saatikka laajentua kansainvälisiksi. Sekin on tiedetty jo pitkään, etteivät suomalaiset ole parhaimmillaan vientitehtävissä.

Yrityskoulutusta on. Monessa yliopistossa on jopa oma yritysjohtamisen yksikkö. Todennäköisin syy opin perille menemättömyyteen on opetuksen teoreettisuus. Meillä tarvittaisiin laajalla rintamalla auton ajo-opetuksen kaltaista  yrittämisen, yritysten johtamisen, markkinoinnin ja myynnin kolutusta. Koulutuksen pitäisi tapahtua  meidän päävientimaissa englannin kielellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti